logo_background
next previous

Eten & Drinken

De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend.
Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt, komkommer gekruid met knoflook en gedroogde munt). Sommige traditionele Turkse gerechten, vooral köfte, döner, kokoreç, börek en gözleme worden als fast food gegeten in restaurants.

Mezze

Mezze zijn onmisbaar tijdens een avondje uit. Mezze zijn een selectie van hapjes bij rakı, oorspronkelijk bedoeld als voorgerecht. Vooral in de zomer houden de meeste mensen het echter bij de mezze. Behalve olijfolie, kaas en turşu zijn de volgende mezze populair:

  • acılı ezme – pittige, fijn gehakte tomaten met ui en kruiden
  • patlıcan ezmesi – aubergine salade
  • barbunya pilaki – borlotti bonen gekookt met knoflook, tomatenpuree, winterpeen en olijfolie
  • cacık - yoghurt met komkommer, knoflook en gedroogde munt
  • fava – fava bonenpuree
  • humus - koude puree van kikkererwten
  • kalamar – calamaris
  • köfte - gekruide gehaktballetjes
  • piyaz – witte bonen salade met ui en azijn
  • sarma – gevulde wijnbladeren
  • sigara böreği – met kaas gevulde deegrolletjes

Bekende dranken

Ayran (gemaakt van water en yoghurt) is de traditionele drank bij het eten of ter afkoeling in de zomer. Vraag naar yayık ayranı of köpüklü (met schuim) ayran. De Turkse koffie (kahve) wordt geserveerd in kleine kopjes. Let er wel op dat u het bezinksel niet meedrinkt. Sade kahve is zwarte koffie en az şekerli, orta şekerli en çok şekerli staan voor weinig, een beetje en veel suiker. De populairste drank is natuurlijk de Turkse zwarte thee (çay), die sterker is dan de Europese thee. Andere traditionele warme dranken zijn de adaçayı (salie thee), boza (warme gierstdrank), sahlep (warme drank van melk en orchideewortel). De traditionele alcoholische drank is rakı, een anijsdrank gedistilleerd uit gefermenteerde druivenschil.

Wijn

Hoewel Anatolië een van de oudste wijnregio’s ter wereld is, staat Turkije niet bekend als een wijnland. Sinds enige jaren zijn er in Turkije een aantal producenten gevestigd, die kwaliteitswijnen produceren. De bekendste wijnregio’s zijn Zuidoost Anatolie, het midden van Oost Anatolie, Ankara, Cappadocië, de regio Zee van Marmara en de Egeïsche regio. Enkele bekende wijnhuizen zijn Sarafin, Doluca (Boğazkere, Öküzgözü, Doluca Antik, Kav, Villa Doluca) en Kavaklıdere (Lâl, Yakut, Selection Kırmızı, Çankaya).