logo_background
next previous

Wandelen door authentiek Turkije: de Lycian Way

15 aug 2019

Langs kristalheldere zeeën, rotsachtige bergen en historische highlights.

Wandelen aan de kust van Turkije langs helderblauwe zeeën, rotsachtige berghellingen, ruige natuur en ongerepte baaien met parelwitte stranden: dat is de Lycian Way. Maar ook cultuur en historie maken onderdeel van het Lange-Afstand-Wandelpad (LAW). Wandelaars genieten van het authentieke Turkije met kleine afgelegen plattelandsdorpjes en een gastvrije bevolking tot ongerepte natuur en de mooiste vergezichten over de Mediterrane Zee.

De Lycian Way staat bekend als één van de meest pittoreske wandelroutes ter wereld. Dankzij de variatie aan landschappen, de ongekende flora en fauna en de rijke geschiedenis is een trekkingstocht over het LAW een unieke manier om kennis te maken met de regio. De historische route, die start in Fethiye en eindigt in Antalya, is 535 kilometer lang en neemt wandelaars mee door het landschap van Lycië aan de zuidkust van Turkije.

Historische highlights en unieke natuurjuweeltjes
Langs de gehele Lycian Way zijn vele historische en culturele nederzettingen te vinden. Eén van de highlights is Myra. Myra staat bekend als de stad van Sint Nicolaas, maar dit is niet de enige trekpleister die het historische stadje tot een bezoek waard maakt. De uit de rotsachtige kliffen gehouwen graftombes zijn ongekend indrukwekkend en een unieke bezienswaardigheid. Ook de ruïnes van Xhantos zijn aan te bevelen voor cultuursnuivers. Hier vind je overblijfselen van de oude stad, waaronder een amfitheater, tempels en oude stadsmuren. Overige historische bezienswaardigheden langs de route zijn onder meer de ruïnes van Patara en de oude stad van Apollonia.
Daarnaast maken de vele natuurjuweeltjes het wandelpad een lust voor het oog. De Vlindervallei met haar ongerepte natuur, de Kabak Cove, waar groen dennenbos en helderblauwe zee samenkomen, en het strand van Çıralı zijn enkele niet te missen hoogtepunten. Tussen de natuurlijke en historische highlights door worden wandelaars gastvrij verwelkomd door de lokale bevolking uit kleine plattelandsdorpjes waar de tijd heeft stil gestaan.

De beste reisperiode om de Lycian Way te wandelen in het voor- en najaar, van maart tot mei en van september tot november.


Een van de historische hoogtepunten langs de Lycian Way: de overblijfselen van een aquaduct in Phaselis © Turks Verkeersbureau

De uit de rotsen gehouwen Lycische graven in Myra © Hans Avontuur - Turks Verkeersbureau

Een natuurjuweeltje: de Kabak Cove © Ministry of Culture and Tourism of Turkey

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie of fotomateriaal:
Gerdri ten Dolle, CommuniGate, 070-3388325
info@communigate.nl