logo_background
next previous

Prof. Dr. Numan Kurtulmuş nieuwe minister van Cultuur en Toerisme Turkije

16 aug 2017

’We gaan voor 50 miljoen toeristen in 2023'

Dr. Numan Kurtulmuş | Minister Cultuur & Toerisme in Turkije

In een kabinetsherschikking is Prof. Dr. Numan Kurtulmuş aangesteld als de nieuwe minister van Cultuur en Toerisme van Turkije. Hij volgt daarmee zijn voorganger Nabi Avci op. Direct bij zijn aantreden kondigde Kurtulmuş een ambitieuze doelstelling aan: wereldwijd moet Turkije in 2023 groeien naar 50 miljoen toeristen. 

‘Niet alleen brengt dat met een verwachte omzet van 50 miljard US dollar een stevige economisch impuls, maar wellicht nog belangrijker is dat toerisme de interculturele dialoog van ideeën en waarden  tussen samenlevingen en gemeenschappen zal verhogen.’

Langzaam herstel in mondiaal toerisme

De eerste zes maanden van 2017 laten zien dat het mondiale toerisme naar Turkije met ruim 14% is gestegen: van 10.740.226 aankomsten in 2016 naar 12.249.449 in de eerste helft van 2017. Vergelijk je de maand juni 2016 met die van 2017, dan is de stijging zelfs 43 procent.

Toerisme

“De recente ontwikkelingen in Turkije hebben het imago van ons land geen goed gedaan en daarom willen we onze culturele en toeristische rijkdom inzetten als de sleutel in het herstel van verkeerde percepties die aanleiding gaven tot vaak onrechtvaardigde aanvallen op Turkije,’ aldus Kurtulmuş. “Wij zijn van mening dat cultuur en toerisme kunnen bijdragen in het oplossen van politieke conflicten en het behoud van vrede. Het zijn krachtige bindmiddelen om crises om te buigen naar vreedzame samenwerkingsprojecten – toerisme verbroedert in plaats van uiteen te drijven.”

Veilige bestemming

Kurtulmuş veegt ook vooroordelen van tafel als zou Turkije een onveilige bestemming zijn: “We stellen alles in het werk om bestemmingen als Istanbul, Antalya, Konya, Van en vele andere veilig te maken voor onze buiten- en binnenlandse gasten. Turkije is in alle opzichten minstens even veilig als Berlijn, Parijs of Rome.”

Aphrodisias, Turkije

UNESCO Werelderfgoed

“Maar weinig landen hebben zo’n rijkdom aan toeristische en culturele bezienswaardigheden als Turkije, en daarnaast fungeert onze geografische locatie als een brug tussen Oost en West.

Nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn de ruïnes van Aphrodisias nabij de plaats Geyre in het zuidwesten van Turkije die onlangs toegevoegd. “Turkije is een van de meest veelzijdige bestemmingen in de wereld met een ongekende rijkdom in geschiedenis, gastronomie en geografie van het middellandse zeegebied tot de Zwarte zee, gecombineerd met kunst en cultuur gespreid over de eeuwen heen.

‘Ik roep toeristen en reizigers uit de hele wereld op om de schoonheid van mijn land te komen ontdekken. Of dat nu de stranden aan de Turkse Rivièra zijn, de UNESCO Werelderfgoederen of het eilandje Bozcaada langs de kust van de provincie Çannakele – dat de New York Times in zijn ‘Top 52 Reisbestemmingen voor 2017’ tipte als een van de plekken die je moet bezoeken.’

Over Turkije

Turkije is een modern land met een intrigerende mix van Oosterse en Westerse culturen, van de Oudheid tot de 21ste eeuw. Het land – dat aan de wieg stond van onze beschaving en de wereldgeschiedenis mede vorm heeft gegeven – is de laatste decennium een van de snelst groeiende toeristische bestemmingen ter wereld.

Een plek waar de oudste nederzetting van de mensheid neerstreek, waar de Byzantijnse, Romeinse en Ottomaanse Rijk ontstond, de geboorteplaats van Homerus, het laatste Huis van de Heilige Maagd Maria. Het maakt dit land met zijn indrukwekkende kustlijn, majestueuze bergen, kosmopolitische steden en pittoreske dorpjes vandaag de dag tot een van de meest fascinerende steden in de wereld.