logo_background
next previous

18x UNESCO Werelderfgoed in Turkije

Gobleki Tepe - Unesco | www.welkominturije.nl

Göbleki Tepe, Sanliurfa

Sinds 2018 is de site in zuidoost-Anatolië erkend als werelderfgoed en is hiermee de 18e UNESCO-site in Turkije. Göbekli Tepe is een tempelcomplex en bevindt zich in het Germuş-gebergte. 

Lees meer

Aphrodisias

In de oudheid maakte deze stad deel uit van Carië, het huidige Turkije, en is gesticht in ongeveer 3000 v.Chr. De stad is vernoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

Lees meer

Historisch Istanbul

Historisch Istanbul

De lange historie van Istanbul als hoofdstad van het Romeinse-, Byzantijnse- en Ottomaanse Rijk heeft een grote, culturele rijkdom achtergelaten. Een paar hoogtepunten in het oude stadsdeel zijn de Aya Sofia, het Topkapi Paleis, de Grote Bazaar en de Blauwe Moskee.

Lees meer

Selimiye Moskee in Edirne

Selimiye Moskee in Edirne

De Selimiye Moskee is een schitterend gebedshuis met elegante minaretten, ontworpen door architect Mimar Sinan. Naast de moskee geven ook de school en overdekte moskee een beeld van de Ottomaanse architectuur.

Lees meer

Troje

Troje

De Deze wereldberoemde stad aan de Egeïsche zee dankt haar bekendheid aan het Trojaanse Paard, waarmee de Grieken de inwoners van de stad verrast zouden hebben tijdens de 10jarige Trojaanse Oorlog.

Lees meer

Hierapolis en Pamukkale

Hierapolis en Pamukkale

Deze site telt twee indrukwekkende bezienswaardigheden: de fotogenieke kalksteenplateaus van Pamukkale en de oude stad Hiërapolis. De oude stad Hiërapolis was een vooraanstaande plaats, van waar het Christendom in Anatolië werd verspreid.

Lees meer

Xanthos en Letoön

Xanthos en Letoön

Aan de Lycische kust ligt Xanthos, een belangrijke stad van het Lycische rijk. Je vindt er veel resten, waaronder een amfitheater, poorten, tempels en oude stadsmuren. Vlakbij ligt het heiligdom Letoön.

Lees meer

Hattuşa

Hattuşa

Midden in Turkije vinden we deze oude hoofdstad van het Hettitische rijk (dat vanaf 2000 voor Christus in opkomt was). Het meest bekende aspect van de stad is de Leeuwenpoort, die zeer goed bewaard is gebleven.

Lees meer

Göreme Nationaal Park – Cappadocië

Göreme Nationaal Park – Cappadocië

De streek Cappadocië is geheel opgenomen op de WereldErfgoedlijst en biedt een wonderlijk schouwspel van grillige rotsformaties tot 40 meter hoogte, kloven en grotten.

Lees meer

Nemrut Berg

Nemrut Berg

Nemrut Dagi (berg) is vooral bekend vanwege de enorme, in steen uitgehouwen beelden van diverse goden op de berg. Zo vinden we er Fortuna, Zeus, Apollo en Hercules.

Lees meer

Grote Moskee en Ziekenhuis van Divrigi

Grote Moskee en Ziekenhuis van Divrigi

De Grote Moskee en het ziekenhuis van Divrigi (midden Turkije) maken deel uit van een 13e eeuws monumentaal complex. Dit kreeg als eerste Turkse bouwwerk een plaats op de WereldErfgoedlijst van UNESCO.

Lees meer

Safranbolu

Safranbolu

Een Anatolische stad waarvan maar liefst 800 huizen tot monument zijn uitgeroepen. Deze herenhuizen uit de 17e en 18e eeuw, konaks genoemd, werden bewoond door rijke kooplieden en geven een goed beeld van de Ottomaanse architectuur.

Lees meer

Catalhöyük

Catalhöyük

Çatalhöyük is in 2012 toegevoegd aan de UNESCO WereldErfgoedlijst. Deze Neolithische nederzetting bestaat uit twee heuvels op de ZuidAnatolische hoogvlakte en is beschreven als oudste stad ter wereld.

Lees meer

BursaCumalikizik

Bursa - Cumalikizik

De Geboorte van het Ottomaanse Rijk. Bursa is de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en biedt tal van historische elementen die terugvoeren tot de stichting van het rijk.

Lees meer

IzmirPergamon

Izmir - Pergamon

Izmir-Pergamon en zijn uit meerdere lagen bestaande Culturele Landschap. Bergama, in de oudheid bekend als Pergamon, wordt beschouwd als één van de meest belangrijke culturele en kunstcentra uit de Hellenistische periode.

Lees meer

Efese

Efese

In de zomer van 2015 zijn de opgravingen van de stad Efese, het commerciële centrum in de oudheid, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lees meer

Diyarbakır fort & cultureel landschap van de Hevsel tuinen

Diyarbakır fort & landschap van de Hevsel tuinen

Het Diyarbakır fort en het omringende landschap staat op een helling van het bovenste bassin van rivier de Tigres, dat deel uitmaakt van de zogenoemde ‘Fertile Crescent’.

Lees meer

kars-ani-gülcanacar 2 WEB

Archeologische site Ani

Nieuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2016: de archeologische site van Ani. De site ligt op een afgezonderd plateau in Noordoost-Turkije en kijkt uit over een ravijn dat een natuurlijke grens vormt met Armenië. Het is een middeleeuwse stad die werd opgebouwd door christelijke en later moslimdynastieën.