logo_background
next previous

Indrukwekkende natuur, ongelooflijk veel cultuur

Yerebatan

Bekijk meer foto’s

Rondreizen in Turkije is een feest. Turkije is ongetwijfeld één van de landen met de meest rijke cultuur. Het aantal musea, de schoonheid van de culturele vondsten en de talrijke opgravingen zijn enorm dankzij de veelzijdige historie van het land. Niet alleen aan de kust, maar ook in het binnenland is er veel te ontdekken. Dat geldt ook voor de natuur met zijn prachtige stranden en kusten in het zuiden, ruig berglandschap in het noordoosten, uitgestrekte bossen en bijzondere rotsformaties in Cappadocië. Op dit moment staat Turkije met 16 noteringen op de WereldErfgoedLijst van UNESCO en heeft meer dan 30 plaatsen op de nominatielijst.

shadow

Waar moet je zijn in Turkije voor de mooiste culturele plaatsen en de bijzondere natuur? De belangrijkste locaties hebben we samengebracht op de interactieve kaart. Maak kennis met het mooiste van Turkije.

Vind jouw ultieme locatie


Must See’s

De veelheid aan bezienswaardigheden in Turkije maakt het soms moeilijk kiezen. Vanwege de grootte van het land, is het raadzaam om een rondreis in een deel van het land te maken. In het midden van Turkije ligt Cappadocië, een wonderlijke wereld van grillige schoorsteenrotsen. Het zuidoosten wordt ook wel de bakermat van onze beschaving genoemd. Dit is het land van de Eufraat en de Tigris, met onder meer Nemrut Dagi. De lange Zwarte Zeekust in het noorden heeft een heel eigen landschap. Veel groen, ruige bergen met toppen tot bijna 4.000 m en ongekende gastvrijheid. Het achterland van de Egeïsche Zee herbergt tal van cultuurschatten, waaronder Efese, de Apollotempel in Didim, Hierapolis en Pamukkale en het Bafameer.

shadow

Een rondreis door Turkije boeken?

Klik hier voor het overzicht van de reisorganisaties

shadow

WereldErfgoedLijst UNESCO in Turkije

 1. Historisch Istanbul

  Een paar hoogtepunten in het oude, beschermde stadsdeel: Aya Sofia, het Topkapi Paleis, de Grote Bazaar, de Blauwe Moskee.

 2. Selimiye Moskee in Edirne

  Prachtige Ottomaanse architectuur in deze moskee met elegante minaretten op het Europese deel van Turkije.

 3. Troje

  Deze wereldberoemde stad aan de Egeïsche Zee, dankt haar bekendheid aan het Trojaanse Paard, waarmee de Grieken de inwoners van de stad verrast zouden hebben tijdens de 10-jarige Trojaanse Oorlog.

 4. Hierapolis en Pamukkale

  Deze site telt twee indrukwekkende bezienswaardigheden. De fotogenieke kalksteenplateaus van Pamukkale en de oude stad Hierapolis, waar tal van monumenten uit de oudheid bewaard zijn gebleven.

 5. Xanthos en Letoön

  Aan de Lycische kust ligt Xanthos, een belangrijke stad van het Lycische Rijk. Je vindt er veel resten, waaronder een amfitheater, poorten, tempels en oude stadsmuren. Vlakbij ligt het heiligdom Letoön.

 6. Hattuşa

  Midden in Turkije vinden we deze oude hoofdstad van het Hettitische Rijk (v.a. 2000 v Chr). Het meest bekend is de Leeuwenpoort.

 1. Göreme Nationaal Park – Cappadocië

  De streek Cappadocië is geheel opgenomen op de WereldErfgoedLijst en biedt een wonderlijk schouwspel van grillige rotsformaties, kloven en grotten. Prachtig om te bewonderen vanuit een luchtballon, maar ook te voet of op de mountainbike.

 2. Nemrut Berg

  Nemrut Dagi (berg) is vooral bekend vanwege de enorme, in steen uitgehouwen beelden van diverse goden, waaronder Fortuna, Zeus, Apollo en Hercules.

 3. Grote Moskee en Ziekenhuis van Divrigi

  De Grote Moskee en het Ziekenhuis van Divrigi (midden Turkije) maken deel uit van een 13 e eeuws monumentaal complex. Het eerste Turkse bouwwerk op de WereldErfgoedLijst van UNESCO.

 4. Safranbolu

  Een Anatolische stad waarvan maar liefst 800 huizen uit de 17 e en 18 e eeuw tot monument zijn uitgeroepen.

 5. Catalhöyük

  Deze opgravingen van een Neo-Litische nederzetting (7400 v Chr) zijn vorig jaar aan de UNESCO WereldErfgoedLijst toegevoegd.

 6. Bursa-Cumalikizik

  Half 2014 is Bursa-Cumalıkızık: De Geboorte van Ottomaanse Rijk, toegevoegd aan de UNESCO WereldErfgoedlijst.

 7. Izmir-Pergamon

  Sinds half 2014 is Izmir-Pergamon en zijn uit meerdere lagen bestaande Culturele Landschap benoemd tot UNESCO WereldErfgoed.

KAPUTAS-antalya

Zon zee en ontspanning

Een zonvakantie in Turkije staat voor strand, prachtige kusten en gezellige plaatsjes. Waar moet je zijn?

vertical_line
Actief en avontuur profile

Actief & Avontuur

Wandelen, golf, mountainbiken, zeilen, duiken, raften…. Zomaar een greep uit de vele sportieve en avontuurlijke activiteiten in Turkije.

vertical_line
Istanbul profile

Istanbul

Gelegen aan de Bosporus, deels in Europa deels in Azië, is Istanbul een bruisende metropool waar oost en west elkaar ontmoeten.