logo_background
next previous

Mijn Turkije – Bekende en minder bekende Nederlanders over
‘hun’ Turkije-ervaring


EricaTerpstra_main

Erica Terpstra is verrast door Turkije: een land om van te houden! 

In het najaar van 2013 bezocht Erica Terpstra Turkije, voor haar succesvolle televisie-programma "Erica op Reis". Het was haar eerste bezoek aan Turkije, en ze was bijzonder onder de indruk van de vele verschillende gezichten van het land. ‘Turkije is een fascinerende wereld, tussen Oost en West, vol boeiende contrasten. De mensen zijn warm en gastvrij, en de natuur is er ronduit spectaculair. Turkije is een exotisch universum, vol geuren en kleuren, waar je niet snel op uitgekeken raakt.’

Profilepicture_EricaTerpstra_scaled

Erica op Reis in Turkije

Het programma Erica op Reis in Turkije is door bijna een miljoen mensen bekeken. Zij bezocht onder meer Istanbul, de cultuurstad Konya en de grillige rotsformaties van Cappadocië (één van de locaties in Turkije die door de UNESCO op de Lijst van Werelderfgoed is geplaatst).
Bekijk de video, en zie hoe Erica Terpstra Turkije heeft ervaren. 


trekking_door_de_roze-vallei_in_cappadocie


Reisjournalist Hans Avontuur op ontdekking in Turkije

Fotograaf en reisjournalist Hans Avontuur heeft inmiddels heel wat plaatsen in Turkije bezocht. Niet alleen aan de populaire kuststrook, maar juist ook in het binnenland. Hij toerde met een auto door Turkije en ontdekte onder meer Werelderfgoed, bekende (als Cappadocië) en onbekende plaatsen, zoals de stad Gaziantep. Hij deed verslag in het Algemeen Dagblad. Een passage:

profile_picture_hans_avontuur_turkijeCopyright: Hans Avontuur

Gaziantep

‘Met de handen in de zakken stap ik vastberaden de stad in. Alsof ik precies weet waar het naartoe gaat. Omringd door bijna twee miljoen mensen - die er allemaal heel anders uitzien dan ik - maar niemand heeft oog voor mij. Iedereen is druk bezig met zijn eigen leven’......‘Na de grote overzichtelijke straten, volgen de steegjes. Minder goed verlicht, maar vol leven. Hier wonen de gewone mensen - niet de rijksten - en het dagelijks bestaan waaiert er door de ramen naar buiten. Er wordt gelachen, opgewonden gepraat en soms zwellen de stemmen aan alsof er een strijd op leven en dood wordt geleverd. Op de achtergrond klinkt een tv-soap en je ruikt het avondeten. Natuurlijk weet ik dat deze stad in Mesopotamië, in het stroomgebied van de Tigris en de Eufraat, tal van indrukwekkende musea telt, prachtige moskeeën, een kasteel, bazaar, fantastische keuken en nog veel meer fraais. Maar voor mij gaat er niets boven het onderduiken in de massa. Op zoek naar dat gevoel van een vreemdeling zonder bagage die anoniem en ongestoord opgaat in het onbekende stadsleven.’ 


istanbul_094kopie 

Kampioen redacteur Inge Mink bezoekt Hipperdehip Istanbul

Ik kende Istanbul, de duizelingwekkende Turkse metropool die bijna uit zijn jasje barst van de topattracties, alleen van een jaar of dertig geleden. Toen had je nog het gevoel in het oude Ottomaanse Rijk te zijn. Moet je nou ’s kijken. Een helverlichte Mango waar tienermeisjes graaien in een rek dat 50 procent korting biedt. Starbucks. Een Diesel flagstore met de nieuwste modellen sneakers en shirts. Allemaggies, is dit Istanbul? Dertig jaar geleden maakte ik een boottochtje over de Bosporus. Twee dingen bleven me bij: de dekjongen vroeg me twee keer in de vijf minuten of ik een broodje wilde kopen. En: hij woonde duidelijk in een andere wereld dan ik. Istanbul was een mysterieuze, duizend-geuren-en-kleuren, stad-die-nooit-slaapt metropool.

profile_picture_inge_mink Copyright: Maarten Stolp

Sezen Aksu

Nu slenter ik over de Istiklal Caddesi, de belangrijkste winkelstraat in ‘de nieuwe stad’. Eerste indruk: het oude en nieuwe Istanbul leidt hier een gelukkig winkelhuwelijk. Celine Dion schalt uit de luidsprekers, maar ook de Turkse nachtegaal Sezen Aksu strooit kwistig met popsongs tussen de pumps en handgeknoopte tapijten. Ik kan haar niet verstaan, maar ze zal vast iets bedoelen als: koop die sneakers van Benetton nou maar, je krijgt anders spijt als haren op je hoofd. Althans, dat maak ik mezelf fijntjes wijs...

Pantoffelparade

Hoe trendy de stad ook is (kijk, er is zelfs een Parijs-achtige eetstraat, de Cezayir Straat), de heerlijke oude sfeer is nog niet onder het (Turkse) tapijt geveegd. Mijn favoriet: de visstalletjes onder de Galatabrug. ’s Avonds pantoffelen talrijke Turkse gezinnen naar dit oergezellige openluchtrestaurant. Chefs op rijkversierde boten frituren zich een slag in de rondte om honderden hongerige inwoners van een bakvisje te voorzien. Een clubje vrienden barst in lachen uit, twee kleuters voeren stukjes vis aan de duiven en ik - arme ik – ik moet morgen dit heerlijke tafereel verlaten. Maar niet na het verorberen van een heerlijk stukje gebakken witvis, samen met die andere (bijna Hollandse) klassieker: een zure bom!


rotsgraven_bij_myra 

Redacteur Karel Beckmans op fiets- en wandeltocht langs de Lycische kust

Karel Beckmans is redacteur van HDC Media (onder meer Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander) en fervent fietsliefhebber. Hij maakte een fiets- en wandelreis langs de Lycische kust.

Wat ging er door je heen?

Elke fietsliefhebbers kent die vraag uit sportuitzendingen. Evaluatie aan de meet. Na een sportieve en recreatieve fietsvakantie in Turkije drong eenzelfde vraag zich op. De finish naderde snel tijdens mijn fietstocht van een week langs cultuurschatten en door bergachtige kuststreken. Te snel. De eindstreep lag op 40 kilometer van Antalya. De afdaling naar die stad liet nog een beetje tijd voor evaluatie van de ervaringen opgedaan op de Lycische Weg, de wandelroute die met wat aanpassingen ook voor fietsers volop kansen biedt.

profile_picture_karel_beckmans

Wat er door mij heen ging?

Een beeldverhaal. Vol hobbelige keienpaden, steile zandpaden, een strookje befietsbaar strand, kustwegen met vriendelijk groetende automobilisten en toeristische stadsstraten. Zes etappes langs museale schatkamers en andere toeristische attracties, aaneengeregen met zeemijlen per gulet. Een tocht met verhalen over duizenden jaren wereldgeschiedenis en overgeleverde mythen. Spannend verteld door mijn gids. En dat dan weer afgewisseld met moderne gastronomie, ruige natuur en onverbloemde vriendelijkheid. Toeristisch Turkije strooit rijk en gul met gastvrijheid. Als fietser kom je amper lotgenoten tegen. Overvolle fietspaden? Die zijn er niet. Wel wandelpaden waarop ook genoeg ruimte is voor fietsers 

Wat blijft hangen?

De heimwee naar precies dezelfde route, voor de verandering misschien in omgekeerde richting. Helm, zonnebril, fietsbroek en fietsschoenen die ook de wandelaar niet misstaan, ze liggen al klaar.


In gesprek met een local_scaled 

Kyra Kuitert verkent de Phrygian Way te voet

Kyra Kuitert is freelance (reis)journalist, reisleider bij SNP Natuurreizen en ervaren lange afstandswandelaar. Zij was verder mede-oprichter van de Sultan's Trail en liep delen van de Lycian Way. Dit voorjaar verkende zij de onlangs geopende Phrygian Way. 

Lopen langs karavanserais, geïsoleerde kloosters en monumenten van ver vóór onze jaartelling? Voor de avontuurlijke wandelaar valt er nog van alles te ontdekken in Turkije. Hoewel het lange afstandswandelen nog in de kinderschoenen staat, zijn er de afgelopen jaren vanuit particulier initiatief door het hele land een aantal bijzondere routes uitgestippeld met elk een eigen thema, zoals voorbije beschavingen ( Lycian en Phrygian Way ), historische figuren ( Abraham’s Path ) of  gebieden met uitzonderlijk natuurschoon ( Yenice Forest ).

profile_picture_kyra_kuitert

Gevarieerd landschap

Het enorme Turkije heeft een gevarieerd landschap. Datzelfde geldt ook voor de wandelmogelijkheden. Zo volgt de Lycian Way grotendeels de Middellandse Zeekust; wat drukker maar met als voordeel dat regelmatig een frisse duik in zee kan worden genomen. De Phrygian Way doorsnijdt de uitgestrekte en stille Anatolische hoogvlakte terwijl andere routes juist door woeste hoge bergen nabij de Zwarte Zee gaan. Voor- en najaar zijn de beste tijd. Door de uitstekende busverbindingen is het makkelijk om vanuit elke grote stad de paden te bereiken. Accommodatie onderweg loopt uiteen van hotel en pension tot basic maar kosteloze köy odasi , dorpszaaltjes. Van alle 12 Turkse culturele wandelroutes zijn GPS-data verkrijgbaar, meer dan de helft van de paden is gemarkeerd volgens Europese standaard en heeft een Engelstalige reisgids. 


IMG_6572 kopie 

Reisblogger Eefje van Iersel ontdekt hét andere Turkije

Eefje van Iersel is freelance reisblogger voor Reishonger.nl. Tijdens haar bezoek aan het onontdekte Centraal Anatolië bewandelde zij de Hittite Way, inclusief bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking.

Turkije staat vaak bekend om zon, zee, strand en all-inclusive vakanties en dat was ook mijn eerste kennismaking in 2003. Maar ik ontdekte…Turkije heeft veel meer te bieden. Onlangs leerde ik de andere kant van Turkije met eigen ogen kennen. Hét andere Turkije is voor mij een authentieke en totaal andere wereld, relatief dicht bij huis. Je wordt er geraakt door de vriendelijkheid en gastvrijheid. Hier weet je weer hoe het is om ergens echt spontaan met open armen ontvangen te worden. In het binnenland van Turkije bewandelde ik de Hittite Way. Terwijl ik over de oude paden van de Hittieten dwaalde voelde ik het echte Turkije tot in mijn tenen. Ik houd enorm van afwisseling en avontuur. Door de hoeveelheid aan mogelijkheden om het gebied rondom de Hittite Way te ontdekken, en vooral de bijzondere ontmoetingen onderweg, heb ik hier mijn (reis)hart zeker kunnen ophalen.

KTM_4260 kopie

Bijzondere ontmoetingen met het heden en verleden

Een glaasje Ayran drinken met de vrouw van de Muhtar (het door de inwoners benoemde dorpshoofd)… spontaan deel uitmaken van een lokaal festival en opgaan in een Turkse dans… wegdromen in de tijd van de Hittieten… turen over oneindig groene uitgestrekte valleien… een vluchtige ontmoeting met een vrolijke geitenhoeder… Allemaal belevingen die ik na de ontmoeting met hét andere Turkije van mijn lijstje kan strepen. Belevingen die ik er eerlijk gezegd liever weer terug op zet, omdat ze een onuitwisbare indruk op mij hebben gemaakt. Lees volledige blogs 'De Paden van de Hettieten' en 'Hét andere Turkije' op Reishonger.nl.