logo_background
next previous

Mijn Reisverhalen


Op zoek naar inspiratie voor een vakantie in Turkije? Lees dan de reisverhalen van Nederlandse vakantiegangers waarin zij hun Turkije ervaringen delen.
Ben jij onlangs in Turkije geweest en wil je jouw ervaring van deze reis delen? Schrijf dan een reisverhaal en stuur deze samen met enkele foto's in.

Reisverhaal highlights van Istanbul (deel 1)

beyoglu_en_de_gouden_hoorn

Reisverhaal en foto's : Angélique Woudenberg

Na een vlucht van twee uur en 45 minuten landen we op de internationale luchthaven Istanbul Atatürk airport . Istanbul ligt als enige stad ter wereld op twee werelddelen: Europa en Azië, die van elkaar worden gescheiden door de Bosporus. De metropool Istanbul verbindt het oosten met het westen, wat ook duidelijk is te zien aan de diverse culturen die voorbij schuifelen op de luchthaven.

turkse_lekkernijen_in_istanbul

Omdat het verkeer in Istanbul druk en chaotisch is, kiezen we voor het openbaar vervoer. Vanaf de aankomsthal volgen we de informatieborden naar de metrohalte Havalimani . Eerst moeten we in de zogeheten ‘jetonmatik’ tokens wisselen; rode plastic muntjes waarmee je met de metro en tram kunt reizen. We nemen de rode metrolijn tot halte Zeytinburnu en stappen daar over op de tram naar Beyazit. De haltes worden in het Turks en in het Engels omgeroepen. Beyazit is een levendig plein met een busstation, een moskee, terrasjes en één van de achttien toegangspoorten naar de Grote Bazaar. De rit van de luchthaven naar dit plein duurt nog geen uur. Naar ons hotel moeten we steil naar beneden lopen richting de Zee van Marmara. Onderweg worden we aangesproken door straatverkopers: of we parfum, pashmina sjalen, schoenen etc. willen kopen. Lees meer


Reisverhaal highlights van Istanbul (deel 2)

grote_bazaar

Reisverhaal en foto's : Angélique Woudenberg

Dit is het vervolg van Angélique’s reisverhaal. Benieuwd naar het eerste deel haar highlights van Istanbul? Klik dan hier . Istanbul heeft twee Europese delen die door de Gouden Hoorn van elkaar gescheiden worden: Eminönü en Beyoğlu. De Galatabrug is de verbinding tussen deze wijken. Wij verblijven in Eminönü, dat is onderverdeeld in districten als de Bazaarwijk en Sultanahmet met de vele beziens waardigheden.

taksim_plein

Taksimplein
 
Aan de andere kant van de Gouden Hoorn ligt de modernere wijk Beyoğlu, met als centraal punt het Taksimplein. We nemen de blauwe tramlijn die langs het Topkapi paleis en de haven Eminönü gaat en dan over de Galatabrug naar Beyoğlu. Vanaf tramhalte Kabataş lopen we naar beneden voor de funicular , een ondergronds kabelspoor, die ons naar de halte Taksim brengt. Het gaat langzaam steil omhoog. Helaas zien we niets in het donker. Eenmaal bovengronds zien we direct het onafhankelijkheidsmonument op het Taksimplein. Het toont Atatürk en andere stichters van de moderne Turkse republiek. Atatürk was een vernieuwer en verving de islamitische wet door een moderne grondwet die o.a. vrouwen stemrecht gaf. Lees meer
 

Camperreis Turkije: het begin van Azië

kaart_route_camperrondreis

Reisverhaal: Chiel de Graaf

Foto’s: Turks Verkeersbureau

Dit is het verslag van een camperreis naar en door Turkije. Wij vertrokken op 25 april en waren op 12 juni weer terug in Nederland. De heenreis ging via Duitsland, met overnachtingen op de camperplaatsen van Aschaffenburg en Kieffersfelden (nabij de grens met Oostenrijk). Vervolgens reden wij over de Brenner Pass naar Venetië, waar we op camping Fusina hebben gestaan om de stad te bezoeken. Vandaar vervolgden wij de reis naar Ancona, waar wij met een boot van Minoan Lines de overtocht naar het Griekse Igoumenitsa maakten. Tenslotte reden wij door naar de Grieks-Turkse grens.
 
Op het camperdek
 
Bij de Minoan Lines overtocht van Ancona (Italië) naar Igoumenitsa (Griekenland) begint onze echte reis eigenlijk pas echt. Deze boot heeft een camperdek, dat wil zeggen dat je op elektra wordt aangesloten en voorts kan je tijdens de overtocht in de camper verblijven en dus ook slapen. Dat bespaart het huren van een hut. Het is wel belangrijk dat je tijdig reserveert want de belangstelling voor het camperdek is groot. De overtocht duurt ongeveer 16 uur, wij vertrokken s' middags om ongeveer 5 uur uit Ancona en we konden de volgende morgen rond 9 uur in Igoumenitsa weer van boord rijden. Lees meer


Camperreis Turkije: het begin van Azië (deel 2)
 
manavgat_waterval

Reisverhaal: Chiel de Graaf

Foto’s: Turks Verkeersbureau

Dit is het vervolg van Chiel’s reisverhaal van zijn camperreis naar en door Turkije. Benieuwd naar zijn eerdere avonturen? Klik dan hier.
 
Geboortedag van Atatürk
 
Onderweg bezoeken we in Sultanhani de fraaie karavanserai, waarbij wij verwonderd opkijken van de drukte die daar heerst. Het blijkt dat 19 mei de geboortedag van Atatürk is en dat wordt massaal herdacht. Deze dag staat speciaal in het licht van de jeugd en die is hier massaal aanwezig. Op het grote plein voor de karavanserai wordt allerlei demonstraties gegeven door met bussen aangevoerde schoolkinderen. De karavanserai zelf is nog bijzonder gaaf en door zijn omvang indrukwekkend. Lees meer


Culturele ontdekkingsreis langs de Egeïsche kust: Kusadasi en Efeze (deel 1)

jongens_duiken_naar_zee-egels

Reisverhaal en foto's : Corrie de Winter

We vliegen begin september naar Izmir. Tijdens de vlucht met Turkish Airlines komen wij al in Turkse sfeer. Zo drink ik limonade met munt en proef ik de Turkse pruimencake. Voor de vakantie hebben wij ons visum al via internet besteld ( www.evisa.gov.tr ). Dit is zeker in het hoogseizoen een aanrader. Als we buiten komen in Izmir, is het nog aangenaam warm. Na wat zoeken vinden we de chauffeur die ons naar hotel Vista Hill in Kuşadasi zal brengen, een rit van 60 km. Onderweg zien we niet veel, want het is al donker. Hotel Vista Hill ligt op een kwartiertje rijden van Kuşadasi op een heuvel met uitzicht op zee. Het is een groot complex, waar je logeert volgens de all-inclusive formule. Als je je polsbandje om hebt, zijn alle faciliteiten gratis: van handdoeken voor het strand tot een late night snack in een van de bars.

vers_gev_ochten_brood_bij_het_ontbijt

Groenterijk ontbijt
 
De tweede dag begint met een heerlijk ontbijt. Het valt me op dat er zoveel groente van het buffet wordt meegenomen. Grote stronken selderij, tomaat, komkommer, olijven gecombineerd met Turkse yoghurt en brood. Ochtendsoep is ook heel normaal. Ik kies voor zelfgebakken broodjes van Nurullah. Deze vrolijke jongen van 18 jaar draait razendsnel zijn vlechtbroodjes met sesamzaadjes (simit) in elkaar. Lees meer


Culturele ontdekkingsreis langs de Egeïsche kust: Bodrum en Datça (deel 2)

ondergaande_zon_bodrum

Reisverhaal en foto's : Corrie de Winter

Dit is het vervolg van Corrie’s reisverhaal. Benieuwd naar het eerste deel van Corrie’s reis langs de Egeïsche kust? Klik dan hier. Bij aankomst in hotel Onura Cottages worden we warm verwelkomd worden door Ahu, de receptioniste. Ik krijg een polsbandje, want ook Onura is een all-inclusive resort, dat gelukkig zijn Turkse uitstraling heeft behouden. Je kunt er bijvoorbeeld uitgebreid waterpijp roken. De komende dagen logeren we in een knus appartement in een straatje met witgeschilderde huisjes. Er is veel aandacht aan het groen besteed: de Bougainvilles bloeien uitbundig. Vandaag blijven we op het resort; ik installeer me met een boek op een ligstoel op het strand en duik af en toe het kristalheldere water in. Dit is vakantie!
 
Ons hoofddoel de volgende dag wordt de Petrusburcht, waarin nu het wereldberoemde Museum van Onderwaterarcheologie is gevestigd. We hoeven maar even te wachten op de Dolmus, dit keer met gele strip, die ons naar Bodrum zal brengen. De stad met de witte huizen tussen het groen, aan een sprookjesachtige baai met een enorme jachthaven, glinstert in het ochtendlicht.

jachthaven_bodrum_met_st_petrusburcht

Korte geschiedenis Bodrum
 
Even wat geschiedenis: Toen de stad werd gesticht, kreeg het de naam Halicarnassus. Het werd de hoofdstad van het Carische rijk van Mausolus (377-353 v.Chr.) Zijn graftempel was in de oudheid een van de Zeven Wereldwonderen, maar net als bij de tempel van Artemis, is er niet veel meer van over. In de middeleeuwen bouwden de kruisridders namelijk met de stenen van het Mausoleum een steunpunt, de Petrusburcht. De naam Petrus werd in het Turks Bodrum. Lees meer


Cappadocië: Göreme en luchtballonvaart (deel 1)

zonsopgang_vanuit_een_luchtballon

Reisverhaal en foto's: Hans van der Ham

Na de vlucht via Istanbul naar Kayseri is het nog maar een uur reizen naar Göreme, in het hart van Cappadocië in de provincie Anatolië in Centraal-Turkije. Aan hotel Kelebek Suites in Göreme is al te zien wat er zo bijzonder is aan Cappadocië. Het is namelijk een grothotel, waarvan de kamers deels in de tufstenen rotswand boven de stad zijn uitgehouwen. Vanuit onze kamer (in een nieuwbouwgedeelte in traditionele stijl) hebben we een fantastisch uitzicht op de tuin met veel rozen. Eigenaar Ali is een verzamelaar van oude attributen, zoals kruiken, vazen, ramen en oude ezelkarren. Deze staan her en der in de tuin. Vanuit die tuin hebben we een adembenemend uitzicht op de Göreme-vallei beneden ons, vooral als de zonsondergang de omgeving kleurt.
 
Je hoort allerlei geluiden door de vallei echoën, zoals hanengekraai, koeiengeloei, blaffende honden en de gebeden vanuit de moskee. Ze hebben hier de merkwaardige gewoonte om enkele malen per dag een boodschap over het dorp om te roepen, zoals een huwelijksaankondiging. Het doet mij denken aan een oude TV-serie over een Engels vakantiekamp.

grotwoning_in_göreme

Het dorp Göreme
 
 
De volgende dag dalen we over een steil weggetje met kinderhoofdjes naar Göreme. Göreme Nationaal Park en de rotsformaties van Cappadocië staan op de WereldErfgoedlijst van UNESCO. Het dorp Göreme ligt centraal tussen de bijzondere valleien. Het dorp schijnt het toeristencentrum van Cappadocië te zijn, maar veel toeristen zijn er half juni niet te bekennen. Göreme is een nogal slaperig dorp. Lees meer


Cappadocië: grotwoningen en imposante valleien (deel 2)

grotwoning_selime

Reisverhaal en foto's: Hans van der Ham

Dit is het vervolg van het reisverhaal van Hans. Benieuwd naar het eerste deel van zijn reis in Cappadocië? Klik dan hier. Na het ontbijt nemen we in Göreme een lijnbus richting Zelve, zo'n 5 km verderop, waar ook een openluchtmuseum is. Na enige tijd zegt de chauffeer dat we moeten uitstappen. We staan op de hoek van een zijweg die volgens een bord inderdaad de weg naar het
museum is. Dus lopen we langs een verlaten, hete asfaltweg. Het is weer erg warm, met een strakblauwe lucht. Gelukkig stopt er na enige tijd een auto met een oudere man, die een bijverdienste ruikt. We worden afgezet voor het museum. Dit openluchtmuseum is nog verlatener dan dat in Göreme. De toegangsprijs is ook hier meer symbolisch. Het museum is te verdelen in drie valleien. We gaan de eerste vallei in. Dat betekent veel klauterwerk. We zien veel grotten, soms met (vervallen) kerken erin. Zeer mooie natuur en kleuren, maar warm! Daarna lopen we een stukje door de tweede vallei. Aan de derde beginnen we maar niet, vanwege de hitte. Dus terug naar de uitgang en met een snorder rijden we terug naar Göreme.

dansende_derwisjen

Saruhan-karavanserai:Derwisjen met witte jurken en hoge mutsen draaien rondjes
 
Voor de avond hebben wij ook wat besproken. We worden om 21.30 uur opgehaald voor een ritje naar de Saruhan-karavanserai, waar een derwisj-show is. Derwisjen zijn geestelijken van mystieke soefi- broederschappen binnen de islam, die bekend zijn vanwege de snel ronddraaiende dansers met witte jurken en hoge mutsen. De dansende derwisjen (van de Mevlevi-orde) hebben hun oorsprong in de stad Konya, vlak buiten Cappadocië. Lees meer


Cultuur & ontspanning rond Antalya deel 1

van_oud_naar_nieuw_antalya

Reisverhaal en foto's: Yvonne B.

Zo, wat is dat relaxed, vliegen in de middag. Ja, je verliest er wel een dag mee, zegt men, maar dat vind ik niet. Op de eerste plaats word je zonder wekker heerlijk wakker, zo van: fijn...vandaag gaan we op vakantie! Op je dooie gemak doe je wat koffietjes en de ochtendrituelen. Je checkt je koffer, je handbagage, je mail, je huis, je nagels etc. Zeeën van tijd dus! Dat is het sublieme vakantiegevoel! Uiteindelijk vertrokken we toch eerder dan gepland, wat moet je thuis doen, als alles gedaan is.

Eindhoven airport, ook leuke voor een dagje uit
Eindhoven Airport is een leuk vliegveld, je kunt er onder het genot van een drankje en een hapje goed vliegtuigen spotten, dus mensen, bij deze een tip voor een dagje uit met de kids. Je neemt een volle/spannende picknickmand mee, neemt plaats op het platform (staan bankjes en zitjes) en je hebt een superdag en het kost dus vrijwel niets! Lees meer


Cultuur & ontspanning rond Antalya deel 2

binnenplaats_aip_pasa_hotel

Reisverhaal en foto's: Yvonne B.

Dit is het vervolg van Yvonne’s reisverhaal. Benieuwd naar het eerste deel van haar ontdekkingen rond Antalya? Klik dan hier. Na de vermoeiende dag, smaakte het eten in ons hotel ons uitermate goed! Het lijkt wel alsof het eten elke dag beter wordt. en oh, ik kan bijna ook geen weerstand meer bieden aan de toetjes. Ohhhh wat kunnen ze hier lekker koken. De volgende dag hebben we het rustig aan gedaan. Lekker laat ontbeten, wat geschreven, gelezen en geslenterd in de oude stad. We zijn nog even een drankje gaan doen aan de haven en hebben weer sneeuwballetjes gekocht voor de kids.

Culturele dag

Onze cultuurhonger is ook bevredigd vandaag, we hebben het Kaleici museum bezocht. We zijn nu volledig op de hoogte van het reilen en zeilen van de mensen in de mooie Osmaanse villa’s ten tijde van 19e eeuw. Tevens hebben we een christelijke kerk bezocht, waar een bijzondere streekgebonden keramiek tentoonstelling was. Daarna zijn we naar de plaatselijke excursieverkoop winkel geweest en hebben een excursie geboekt naar Aspendos en Perge en een waterval. Lees meer