logo_background
next previous

Naar de markt

4 Markt BREED

Op zoek naar souvenirs? Dan is de Grand Bazaar een uitstekend startpunt. Smalle straatjes, duizenden winkeltjes en welvende koepels... Een wandeling over de Grand Bazaar is een onvergetelijke ervaring. De overdekte markt is al bijna zeshonderd jaar oud, maar in al die jaren nauwelijks veranderd. Lantarens fonkelen je tegemoet, tapijten worden in alle talen aangeboden en ook sieraden, lederwaren en stoffen zijn er in overvloed. Wie van shoppen houdt, kan hier absoluut zijn of haar hart ophalen. Het is handig om de naam van de ingang die je neemt – deze staat boven de poort – te onthouden, zodat je deze terug kunt vinden. Het is namelijk heel gemakkelijk om tussen de ruim 4000 winkeltjes een beetje de weg kwijt te raken. Het helpt ook om op de koopwaar te letten, de meeste dingen worden in clusters verkocht (tapijten bij de tapijten, kleding bij de kleding), dus bieden een goed oriëntatiepunt. Afdingen hoort er absoluut bij, zie het als een leuke uitdaging. Alleen kijken mag natuurlijk ook. Ook in de omgeving zijn stalletjes, waar onder andere kleding, elektronica en huishoudelijke apparaten worden verkocht.
De Egyptische of Kruidenbazaar ligt een stuk verderop, vlakbij het water van de Gouden Hoorn. Het is er wat minder hectisch, met lokale mensen die hun inkopen komen doen en gezellig bijkletsen. De markt is niet moeilijk te vinden, de doordringende geur van specerijen komt je al lang voor je binnen bent tegemoet. Rondstruinen tussen de kleurige stalletjes vol bergen kruiden is een fijne, oriëntaalse ervaring. Deze bazaar is trouwens ook een goede plek om Turkse thee, koffie en Turks fruit te kopen. Het aanbod is enorm en veel verkopers vinden het geen enkel probleem je voor te laten proeven.


Honderden markten

Wekelijks zijn er zo’n 200 markten in de stad, een oude traditie uit de Ottomaanse tijd. Het aanbod is vaak breed, van groente en fruit tot textiel en leer. In Fatih wordt elke woensdag markt ‘Çars ̧amba Pazarı’ gehouden. De historische straatjes staan de hele dag vol met stalletjes waar werkelijk alle mogelijke waar wordt verkocht. Een andere aanrader is de markt van Beşiktaş, die op zaterdag wordt gehouden. Hier koop je vooral schoenen, tassen, juwelen en kleding.
Eigenlijk kun je bijna elke dag wel ergens naar de markt, op donderdag bijvoorbeeld naar die van Ulus. De ontelbare stalletjes staan in Ortaköy, vlak bij de Bosporusbrug. Hier koop je veel leren producten, zoals tassen en jassen, en voor de liefhebber bontjassen. De bekendste markt aan de Aziatische kant van de stad is in Kadıköy, op donderdag en vrijdag. Het begon tientallen jaren geleden vrij klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een populaire en drukke markt met duizenden stalletjes. Leuk als onderdeel van een dagje in Aziatisch Istanbul!