logo_background
next previous

Naar de hamam

Home of Hamam Home of Turkish Bath pin: Ä°stanbul, Turkey


Turkse hamam: weldaad voor lichaam en geest

Zere voeten van al het lopen? Of misschien gewoon zin om even lekker vertroeteld te worden? Ga naar de hamam! In het Turkse badhuis kom je weer helemaal tot jezelf. De eeuwenoude traditie van stomen, scrubben en masseren is een ervaring die je eigenlijk niet mag missen.

Nog nooit een hamam bezocht? Laat deze kans dan zeker niet aan je voorbij gaan. In Istanbul zijn prachtige authentieke baden bewaard gebleven, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de meer moderne variant in een spacentrum, sportschool of hotel. De geschiedenis van het Turkse hamam ritueel is gebaseerd op een reeks van tradities. Hoe het werkt, wijst zich door de indeling van de hamam bijna vanzelf. Kies je voor het volledige programma, inclusief scrub en massage, dan weet je masseur of masseuse je vanzelf te vinden. In de grotere hamams zijn er aparte gedeeltes voor mannen en vrouwen, de kleinere badhuizen zijn bepaalde dagen van de week geopend voor mannen en andere voor vrouwen.

Na het omkleden – in de kleedruimte liggen een omslagdoek en houten slippers voor je klaar – stap je de eerste ruimte binnen. Hier kun je aan de warmte en vochtigheid wennen. De volgende ruimte is de grote stoomkoepel, vaak prachtig versierd met zuilen, nisjes met kranen en kleine raampjes in het plafond waar het zonlicht in mooie stralen doorheen schijnt. De warmte en de stoom werken ontspannend, net als het verwarmde marmeren plateau waarop de behandelingen plaatsvinden. Door de warmte ontspannen je spieren en ga je zweten wat helpt het lichaam te reinigen. Je ogen vallen vanzelf dicht en je zweeft langzaam weg op de geluiden van plonzend water, druppende kranen en gedempt pratende badgangers.

De behandeling begint met een flinke scrubbeurt om alle dode huidcellen te verwijderen, waarna je met warm water wordt afgespoeld. De volgende stap is het inzepen met een enorme hoeveelheid schuimende olijfzeep. Als dat allemaal van je is afgespoeld, volgt de massage. Het kan er soms best een beetje hardhandig aan toegaan. Vind je het te hard, laat het dan zeker even weten. Kan je er tegen, dan word je beloond met een heerlijk soepel lichaam dat alle afvalstoffen kwijt is. Bijkomen is het lekkerst met een kopje thee of een vers sapje in de relaxruimte.


Badhuis tradities

Voor de Ottomanen was het bezoeken van het badhuis veel meer dan alleen noodzaak. Ook op het gebied van tradities was het een belangrijke plek. Zo was het de gewoonte dat een bruid met haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen de dag voor de bruiloft een bezoek bracht aan de hamam. Hier werd ze mooi gemaakt voor de bruiloft en werd gezongen, gegeten en gedanst. Nog steeds is het badhuis een belangrijk onderdeel van veel Turkse vrijgezellenfeesten.

In Ottomaanse tijden was de hamam verder de plek waar vrouwen elkaar schoonheidsgeheimen verklapten en oefenden met lichaams- en haarverzorging. De speciale technieken van scrubben en opmaken werden van moeder op dochter en van vriendin op vriendin doorgegeven. Het was een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Vrouwen onder elkaar en mannen onder elkaar. Na het baden, bleef het in de relaxruimtes vaak nog lang druk, onder het genot van een kopje kruidenthee, vers fruit en andere lekkere hapjes.


Authentieke aanraders

Luxe spa’s in Istanbul hebben vaak ook een hamam, allemaal heerlijk om je in onder te dompelen, maar de oude hamams die de stad rijk is bieden behalve een fijne ervaring ook een stukje historie. Hier werd eeuwen geleden al gescrubd, gemasseerd en gewassen. En dat is best een bijzonder gevoel.

De Çemberlitaş hamam in Sultanahmet is zo’n pronkstukje, gebouwd door niemand minder dan architect Sinan. Het is een van de oudste hamams van de stad en is nog steeds in gebruik. Een andere authentieke aanrader is Cağaloğlu, ook in Sultanahmet en eveneens één van de meest beroemde badhuizen van de stad. Het was een cadeau aan de bewoners van sultan Mahmut de Eerste. De hamam is groot, goed onderhouden en heeft door de jaren heen heel wat beroemdheden van een bad voorzien. Van Florence Nightingale tot Keizer Wilhelm en van Harrison Ford tot Kate Moss.

Ook mooi is de Galatasaray hamam, in de gelijknamige wijk. Dit badhuis uit 1481 was oorspronkelijk uitsluitend voor mannen, maar na een renovatie halverwege de 20e eeuw werd er een apart gedeelte voor vrouwen aan toegevoegd. Anders dan de meeste hamams, zijn hier verschillende kleinere marmeren plateaus, waardoor er meer privacy is tijdens de behandelingen. Er zijn nog een paar historische hamams waar je de aloude tradities kunt beleven, altijd met het doel om even helemaal los te komen en ontspannen, de weldaad voor lichaam en geest. Dit zijn onder meer de Hürrem Sultan Hamam tegenover het Aya Sofia Museum, de Kılıç Ali Paşa Hamam in Tophane en de Süleymaniye Hamam in Süleymaniye.