logo_background
next previous

Kunst & cultuur

0 K&C INTRO © Turks Verkeersbureau


Kunst kijken, festivals vieren

Van Ottomaans tot modern en van speelgoed tot technologie – het museumaanbod van Istanbul is ongeveer net zo veelzijdig als de stad groot is. Tel daar de kunst biënnale en muziek-, film- en modefestivals bij op en je culturele trip kan niet meer stuk.1 Istanbul Modern © Thijs Heslenfeld UITGELICHTIstanbul Modern

Istanbul Modern is hét museum voor moderne kunst van de stad en wordt tot één van de beste wereldwijd beschouwd. Het aanbod varieert van voorzichtig modern tot experimenteel en van schilderijen en sculpturen tot videokunst en installaties. 
Foto: © Thijs Heslenfeld

Lees meer


2 Museum Onschuld © Sahir Ugur Eren UITGELICHTHet Museum van de Onschuld

Eén van de laatste romans van de Turkse schrijver Orhan Pamuk heet ‘Het Museum van de Onschuld’ en is een ode aan het Istanbul van de jaren ‘70. Maar het bleef niet bij het schrijven van een boek. In het Museum van de Onschuld – een echt museum – maakt
hij de wereld van zijn boekpersonages tastbaar.
Foto: © Sahir Ugur

Lees meer


3 Biennale © Sahir Ugur Eren UITGELICHTIstanbul Biënnale, boordevol moderne kunst

In de herfst is het elk oneven jaar – dus 2015 wel, 2016 niet – kunst wat de klok slaat, met de Istanbul Biënnale. Dit moderne kunstfestival biedt tentoonstellingen, wandelingen, films en discussies door de hele stad. Bijzonder zijn de rondleidingen door zo’n vijftig artiesten uit verschillende landen, die hun visie geven op moderne kunst.
Foto: © Sahir Ugur

Lees meer  


4 Kids UITGELICHTLeuk met (en zonder) kids

Met de kinderen op pad en zin in iets cultureels? Ga dan naar het speelgoedmuseum! Het is gevestigd in een Ottomaanse villa in de Aziatische wijk Göztepe en heeft vier verdiepingen met vierduizend speelgoedjes uit de privéverzameling van schrijver-dichter Sunay Akin. 

Lees meer


5 Festivals © Turks Verkeersbureau Imeanit UITGELICHTStad vol festivals

Welk seizoen je Istanbul ook bezoekt, op festivalgebied is er in de stad altijd wat te beleven. Zo kun je in het voorjaar naar hartenlust films kijken tijdens het Internationale Film Festival of voorstellingen bezoeken op het Theater Festival. In het najaar bewonder je bijzondere shows tijdens het Poppenfestival. 
Foto: © Turks Verkeeursbureau Imeanit 

Lees meer


6 Sakip Sabanci © Murat Germen UITGELICHTSakıp Sabancı Museum

Niet modern, maar minstens zo indrukwekkend is het Sakıp Sabancı Museum. Hier wordt de grootste privécollectie van Ottomaanse kunst ter wereld tentoongesteld. Zakenman Sabancı stelde er zijn prachtige villa in een chique buitenwijk aan de Bosporus voor ter beschikking.
Foto: © Murat Germen

Lees meer