logo_background
next previous

Kız Kulesi

Kiz Kulesi liggend

De Kız Kulesi (Leandertoren) is een toren op een klein eilandje in de Bosporus, dichtbij de zee van Marmara en is een van de symbolen van Istanbul. Sinds tweeduizend jaar doet het eilandje dienst als douane, vesting, verbanningsoord en quarantaineplaats. De huidige toren, althans de fundamenten en de muren van de eerste verdieping, stamt uit de tijd van Mehmet de Veroveraar (1451-1481).

Aan de toren is ook een legende verbonden. Een Ottomaanse sultan liet zijn dochter in de toren opsluiten omdat er voorspeld was dat zij op haar 18e verjaardag zou sterven. Helaas mocht dit niet baten en overleed de prinses door een slangenbeet alsnog op haar 18e verjaardag. De slang had zich verstopt in een fruitmand die de sultan zijn dochter liet brengen op haar verjaardag. Of de legende op waarheid berust is een raadsel.

Tegenwoordig bevindt zich in de toren een restaurant. Kız Kulesi komt voor in de James Bond film The World Is Not Enough, waarin James Bond (toen nog gespeeld door Pierce Brosnan) door zijn tegenstandster Elektra King (Sophie Marceau) in de toren gevangen wordt gehouden.