logo_background
next previous

Must See’s

Must Sees Breed


Duizelingwekkende sprookjesstad

Een skyline vol koepels, de zon die het blauwe water van de Bosporus laat fonkelen en paleizen die je terugvoeren naar tijd van de sultans. Istanbul is een sprookje. En dan ook nog eens eentje waar je ontzettend veel kunt beleven. Al meer dan 2500 jaar.
Ontelbare mooie straatjes, een keur aan verkopers die roepend hun waar aanbieden en de brede Bosporus die je steeds weer tegenkomt. Istanbul is een ervaring. Onderstaande bezienswaardigheden mogen niet ontbreken bij een bezoek aan Istanbul.

  


Arch museumArcheologisch Museum van Istanbul

Het Archeologisch Museum is het oudste museum van Turkije (1891). Het museum bestaat uit twee verschillende gebouwen: een archeologische deel met een collectie van meer dan een miljoen objecten uit de Griekse en Romeinse perioden, en een Midden-Oosten afdeling met archeologische schatten uit de Sumerische, Babylonische, Assyrische en Hettitische perioden.

Lees meer


Aya SofiaAya Sofia

De 1500 jaar oude kathedraal van de Aya Sofia is met meerdere prachtige mozaïekpanelen één van de architectonische wereldwonderen. De kerk werd in de 4e eeuw gebouwd in opdracht van Constantijn de Grote. De koepel rijkt tot 55 meter hoogte en heeft een diameter van 31 meter. 

Lees meer


bagdat caddesiBağdat Caddesi

De Bağdat Caddesi is een 14 kilometer lange moderne winkelstraat in de wijk Kadıköy, gelegen aan de Aziatische kant van Istanbul. De Bağdat Caddesi is het equivalent van de Istiklal straat in het Europese deel van de stad.

Lees meer


Beylerbeyi paleisBeylerbeyi Paleis

In de 19e eeuw liet sultan Abdülaziz het Beylerbeyi paleis bouwen, een fantasie in wit marmer omgeven door tuinen vol magnolia’s. Het paleis is gelegen aan de Aziatische oever van de Bosporus en deed dienst als het zomerverblijf van de sultans. Hiermee werd het eveneens het onderkomen van de meest voornaamste buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Keizerin Eugénie van Frankrijk. 

Lees meer


Blauwe moskeeBlauwe Moskee

Met wonderbaarlijke koepels en elegante minaretten springt de Sultan Ahmet moskee al van een afstand in het oog. Eenmaal binnen wordt de bezoeker getrakteerd op veel meer sensatie en bewondering. De Sultan Ahmet moskee is gebouwd tussen 1609 en 1616 en staat bij toeristen bekend als de Blauwe Moskee vanwege de prachtige Iznik tegels die het hele interieur doet glanzen.

Lees meer


bosphorus-bridge_smallBosporus Brug

De Bosporus brug (Boğaziçi Köprüsü), een van de twee hangbruggen over de Bosporus, is een symbool van de stad Istanbul. De brug is 1.590 meter lang en 39 meter breed en verbindt het Europese deel van Istanbul (Ortaköy) met het Aziatische deel (Beylerbeyi). Het wegdek hangt circa 65 meter boven het wateroppervlakte. 

Lees meer


dolmabahce-palace_smallDolmabahçe Paleis

Het Dolmabahçe paleis is gebouwd in 1856, tijdens de regeringsperiode van sultan Abdülmecit. De sultans verlieten het oude Topkapi paleis vanwege een tekort aan hedendaagse luxe, waarin het Dolmabahçe paleis wel voorzag. Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 m² en bestaat uit 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten. 

Lees meer


Egyptische bazaarEgyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar (Mısır çarşısı) staat ook bekend als de Kruidenbazaar. Deze overdekte markt, gevestigd in een prachtig Ottomaans monument, is gespecialiseerd in specerijen en geneeskrachtige kruiden. Ook in winkels waar andere waren worden verkocht, komt de geur van specerijen, gedroogd fruit, thee, oliën, zoetwaren en afrodisiaca duidelijk terug.

Lees meer


Galata 2Galata

Een van de gezichtsbepalende monumenten van Istanbul is de Galata Toren in de wijk Galata. De van oorsprong houten toren behoort tot de oudste en belangrijkste torens ter wereld en werd in 507 na Christus gebouwd in opdracht van de Byzantijnse keizer Anastasius. Deze toren werd in 1348 door de Genoesen vervangen door een stenen toren.

Lees meer


Istanbul homepage new picture Eindeloos shoppenGrote Bazaar

Voor wie in Istanbul de oosterse sfeer wil proeven, is een bezoek aan de Grote Bazaar een must. De Grote Bazaar (Kapalıçarşı) is een van de grootste overdekte markten ter wereld met zestig straten en vierduizend winkels. De markt trekt dagelijks vanaf 09.00 uur tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers en staat bekend om de juwelen, handbeschilderde keramiek, tapijten, borduurwerk, kruiden en antiek.

Lees meer


istanbul-modern-entree_smallIstanbul Modern

Istanbul Modern is het eerste museum in privébezit voor moderne kunst in Turkije. Het museum is geopend in 2004, gelegen aan de oevers van de Bosporus en heeft een oppervlakte van 8.000 vierkante meter. Onderscheidend is de sterke aandacht voor jonge Turkse kunstenaars, wat resulteert in verrassende werken, die je in het westen nauwelijks tegenkomt. 

Lees meer


oude-tram-op-de-Istiklal--met-lifters_smallIstiklal Caddesi

De Istiklal Caddesi (‘Straat van de Onafhankelijkheid’) is de meest bekende straat van Istanbul, die dagelijks door drie miljoen mensen wordt bezocht. Gelegen in de historische wijk Beyoğlu (Pera), is het een elegante voetgangersstraat met een lengte van ongeveer drie kilometer. 

Lees meer


Kiz KulesiKiz Kulesi

De Kız Kulesi (Leandertoren) is een toren op een klein eilandje in de Bosporus, dichtbij de zee van Marmara en is een van de symbolen van Istanbul. Sinds tweeduizend jaar doet het eilandje dienst als douane, vesting, verbanningsoord en quarantaineplaats. De huidige toren, althans de fundamenten en de muren van de eerste verdieping, stamt uit de tijd van Mehmet de Veroveraar (1451-1481). 

Lees meer


Topkapi paleisTopkapi Paleis

Het Topkapı Paleis was het voormalig onderkomen van Ottomaanse sultans, bestuurlijk centrum van het Ottomaanse imperium en kern van de bestuurlijke Ottomaanse elite. Vandaag de dag herbergt het een van de belangrijkste musea ter wereld. Inclusief waardevolle schatten en de op een na grootste collectie van Chinees porselein. 

Lees meer

Duizelingwekkende sprookjesstad