logo_background
next previous

Geschiedenis

Historisch Istanbul liggend

Istanbul is door de eeuwen heen vele malen veroverd, afgebroken en herbouwd. De stad is in de 7e eeuw voor Christus gesticht door Byzas Megaron. De stad werd in 193 na Christus veroverd door de Romeinse keizer Septimus Severus en in 330 na Christus werd de stad officieel de nieuwe hoofdstad van het Romeinse Rijk. De naam van de stad werd Constantinopel, genoemd naar keizer Constantijn die de eerste keizer van het nieuwe of het Oost Romeinse Rijk werd.

Constantinopel bleef de hoofdstad van het Oost Romeinse of het Byzantijnse Rijk voor meer dan duizend jaar. Meerdere rijken wilden Constantinopel veroveren. De stad weerstond veroveringspogingen van de Arabieren in de 7e en 8e eeuw en Bulgaren in de 9e en 10e eeuw, maar kon geen weerstand bieden tegen de Kruisvaarders die de stad plunderden in 1204. De stad werd weer Byzantijns in 1261 maar bleef zwak en werd in 1453 opnieuw veroverd, ditmaal door de Turken.

Constantinopel werd de nieuwe hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en de Ottomaanse sultan, Mehmet de Veroveraar, veranderde de naam van de stad in Istanbul. In de 16e eeuw werd Istanbul opnieuw een van de machtigste steden op aarde.

Na het Ottomaanse rijk, stichtte Atatürk, in 1923 het moderne Turkije. Ankara werd de nieuwe hoofdstad, maar Istanbul is tot vandaag de dag het commerciële en culturele centrum van Turkije. 

Schermafbeelding 2015-06-25 om 16.49.59

Meer weten over de geschiedenis van Istanbul? Op www.howtoistanbul.com vind je aanvullende informatie.