logo_background
next previous

Streetfood: smakelijk snacken

7 Streetfood © Thijs Heslenfeld  BREED

In Istanbul hoef je geen moment trek te hebben. Restaurantjes vind je overal, maar tussen al die vaste tentjes door rijden en lopen ook nog eens de snackverkopers. Allerlei soorten brood, maïskolven en gepofte kastanjes worden je te pas en te onpas aangeboden. En dan is er natuurlijk de wereldberoemde döner kebab, een pitabroodje gevuld met geroosterd vlees recht van het spit. Een andere bekende snack is de Turkse pizza, die hier lahmacun wordt genoemd. En bij de warme mezze was je hem waarschijnlijk al tegengekomen: börek. Dit bladerdeegpakketje gevuld met kaas, spinazie, vlees of aardappel wordt door Turken ook veel als ontbijt gegeten. Simit, een bagelvormig Turks broodje met sesamzaadjes, is ook ideaal om de dag mee te starten – of gewoon tussendoor te eten.
Behalve lekker eten, worden er ook veel verse dranken aangeboden op straat. Elk stalletje waar je de sinaasappels al door de raampjes kunt zien liggen, perst vers sap. Een andere gezonde optie is granaatappelsap, heerlijk fris en boordevol antioxidanten. ’s Winters worden ook de kruidige warme drank boza en het crèmige sahlep, goed tegen hoest aangeboden.
Ook ’s avonds laat kom je de straatverkopers tegen. Na een avondje uit is het standaard druk bij de kebabstands, maar er is nog een lekkernij die het proberen waar is: midye dolma, oftewel gevulde mosselen. Zodra het donker wordt zie je steeds meer mannetjes met grote schalen vol met deze met gekruide rijst gevulde schelpdieren. Je eet ze zo uit de schelp en na eentje is de kans groot dat je er nog een paar besteld. Een smakelijke afsluiter voor een leuke avond.

Foto: © Thijs Heslenfeld