logo_background
next previous

Eén van de klassieke keukens

1 Klassiek © Turks Verkeersbureau Imeanit BREED

Volgens kenners zijn er drie klassieke keukens in de wereld: de Franse, de Chinese en de Turkse. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat wat je vandaag de dag uit de Turkse keuken voorgeschoteld krijgt, ongeveer net zo’n lange geschiedenis heeft als Istanbul zelf. De verschillende invloeden hebben hun stempel gedrukt op de gerechten, de kruiden en de kookstijlen. Veel is terug te voeren naar de Ottomaanse tijd, toen de koks van de sultans hun kookkunsten ontwikkelden in de gigantische keukens van het Topkapı paleis. De Ottomanen waren echte fijnproevers: veel, vaak en vooral lekker eten was uitermate belangrijk. Door de jaren heen hielden honderden koks zich bezig met de bereiding van soepen, kebabs, groentegerechten, vis en broden en dat kon haast niet anders dan doordringen tot de lagere regionen van het rijk – en ver daarbuiten.

Foto: © Turks Verkeersbureau Imeanit