logo_background
next previous

Gastronomie

0 Gastronomie INTRO


Gastronomie op de grens van oost en west

Eten kan in Istanbul op alle mogelijke manieren en in alle mogelijke smaken. Of je nu houdt van Turkse kebabtentjes of liever een ultra trendy restaurant bezoekt – de stad is van alle markten thuis. Ook tradities zijn er op culinair gebied te over. Thee en koffie zijn niet weg te denken uit het dagelijks leven en hebben elk hun eigen verhaal. Ga op culinaire ontdekkingstocht en ontdek:


 

1 Klassiekers © Thijs Heslenfeld UITGELICHTEén van de klassieke keukens

Volgens kenners zijn er drie klassieke keukens in de wereld: de Franse, de Chinese en de Turkse. Niet zo vreemd, als je bedenkt dat wat je vandaag de dag uit de Turkse keuken voorgeschoteld krijgt, ongeveer net zo’n lange geschiedenis heeft als Istanbul zelf. De verschillende invloeden hebben hun stempel gedrukt op de gerechten, de kruiden en de kookstijlen.
Foto: © Thijs Heslenfeld
Lees meer


2 Trendy © Thijs Heslenfeld UITGELICHTTrendy of traditioneel

Natuurlijk kan je in Istanbul op gastronomisch gebied nog veel meer beleven dan alleen het heerlijke Turkse eten. Tijdens het verkennen van de stad heb je het waarschijnlijk al gezien: in bijna elke straat is wel een eetgelegenheid of snacktentje te vinden. Van de schattige karretjes waar ze simit – een soort grote bagels met sesamzaadjes – verkopen, tot luxe restaurants die zo populair zijn dat reserveren verplicht is. 
Foto: © Thijs Heslenfeld
Lees meer


169 Approved UnbrandedMezze, de lekkerste hapjes

Een enorm dienblad vol kleine schaaltjes die allemaal gevuld zijn met iets lekkers. Humus, auberginepuree, gevulde wijnbladeren, salades, witte kaas, yoghurt- dips... En dat zijn alleen nog maar de koude mezze. Als je er een aantal uitkiest komt de ober even later vaak ook nog wat warme hapjes brengen: kaasrolletjes, vlees- en groentepasteitjes.
Foto: © Turks Verkeersbureau Imeanit

Lees meer  


4 Turkse koffie UITGELICHTTurkse koffie kunst

De traditie van de Turkse koffie is bijzonder. Zo bijzonder zelfs dat UNESCO het op de lijst van immaterieel werelderfgoed plaatste. De bereidingswijze is de oudste die bekend is en is al sinds de 16e eeuw onderdeel van het culturele leven. Koffiehuizen waren toen al, en zijn nu nog steeds, populair bij alle lagen van de bevolking.

Lees meer


82 Approved UnbrandedGlaasje çay, niet weg te denken

Thee is niet weg te denken uit het Turkse leven, kijk dus niet vreemd op als je een glaasje aangeboden krijgt. Dat kan in een restaurant zijn, maar net zo makkelijk in een winkel of op de ferry. Iemand uitnodigen op de thee is een teken van gastvrijheid. De echte Turkse çay is sterk en wordt gedronken uit zo’n tulpvormig theeglaasje op een schoteltje. 

Lees meer


6 Snoep © Thijs Heslenfeld UITGELICHTSuikerzoet snoepen

Wie van zoet houdt, kan in Istanbul zijn hart ophalen. Misschien merkte je het al aan de hoeveelheid suikerklontjes die standaard in een kopje koffie of thee verdwijnen: hier is men er dol op. Na de maaltijd wordt koffie of thee geserveerd, veelal met een stukje Turks fruit, of lokum. Ook dit is heerlijk zoet en verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. 
Foto: © Thijs Heslenfeld
Lees meer


7 Streetfood © Thijs Heslenfeld UITGELICHTStreetfood: smakelijk snacken

In Istanbul hoef je geen moment trek te hebben. Restaurantjes vind je overal, maar tussen al die vaste tentjes door rijden en lopen ook nog eens de snackverkopers. Allerlei soorten brood, maïskolven en gepofte kastanjes worden je te pas en te onpas aangeboden. En dan is er natuurlijk de wereldberoemde döner kebab, een pitabroodje gevuld met geroosterd vlees recht van het spit. 
Foto: © Thijs Heslenveld
Lees meer


8 Vis UITGELICHTVis, verser dan vers

In een stad die aan het water ligt, is verse vis nooit ver weg. Op de Galatabrug, die over de Gouden Hoorn voert en Sultanahmet met Beyoğlu verbindt, gooien vissers van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hun hengels uit. De meeste vangst is voor eigen gebruik en bestaat uit een keur aan kleine visjes en af en toe een zeebaars.

Lees meer


9 Baklava UITGELICHTFlinterdunne laagjes baklava

Een zoete lekkernij die je in Turkije veel tegenkomt is baklava, in siroop gedrenkte filodeegstukjes gevuld met noten. Het wordt als dessert gegeten of op speciale feesten, zoals bij een bruiloft, of gewoon lekker tussendoor. De kleine stukjes die je geserveerd krijgt zijn vaak meer dan voldoende, baklava is erg zoet en erg machtig.

Lees meer


10 Buiten eten © Thijs Heslenfeld UITGELICHTDoen: lekker buiten eten

In het zomerseizoen, van eind mei tot eind september, verplaatsen veel restaurants, bars en clubs naar een buitenlocatie aan de Bosporus. Er openen continu nieuwe traditionele en hippe restaurants.
Foto: © Thijs Heslenveld

Lees meer