logo_background
next previous

Winkelen en wandelen in Beyoğlu

2 Beyoglu Galatabrug Istanbul BREED

De wijk Beyoğlu ligt maar een brug van Sultanahmet, maar is toch een heel andere wereld. Hier vind je moderne winkelstraten vol trendy cafés, brede lanen vol imposante gebouwen en kleine slingerstraatjes vol leuke buitenbarretjes. Perfect om te winkelen, uit te gaan of gewoon een beetje te slenteren.

Het is misschien wat verwarrend: de brug over, zijn we dan nu in Azië̈? Nee, want de Galatabrug brengt je niet over de Bosporus, maar over Bosporus-uitloper de Gouden Hoorn. Het is een zijtak van de zeestraat, die aan de Europese kant van de stad ligt. Achter je liggen de koepeltjes van Sultanahmet, voor je ligt Beyoğlu en op de brug zelf is ook genoeg te beleven. Het is altijd een gezellige boel op de brug, zowel boven als onder. De brug heeft namelijk twee niveaus: boven gooien de vissers hun hengels uit, beneden bij het water wemelt het van de visrestaurantjes. Een leuke plek om te zitten of te wandelen, je ziet de lijnen van de vissers die boven je staan in het water hangen. Mocht er wat gevangen worden, dan ben je daar dus ook meteen getuige van.


Imposant uitzicht

Tussen de middeleeuwse huisjes aan de overkant staat één wolkenkrabber: de Galatatoren. Hij is 70 meter hoog en heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, waaronder gevangenis, uitkijkpost voor de brandweer en restaurant. Op de negende verdieping kun je, zij het tegen betaling, genieten van het uitzicht over Beyoğlu en de Bosporus. Het absolute hart van deze buurt is Taksim, misschien wel het belangrijkste plein van Istanbul. Heb je geen zin in de hele klim – vanaf de oever gaat het geleidelijk omhoog richting het Taksimplein – neem dan het schattige kleine trammetje dat de heuvel op en af rijdt. Per spoor gaat het piepend en krakend omhoog, van het Tünel station aan de voet van de heuvel tot aan de Istiklal Caddesi. Het was van oorsprong een kabelbaantje, dat in 1875 werd aangelegd om snel en zonder inspanning de helling op te kunnen. Tegenwoordig is het met zijn 573 meter de kortste tramlijn ter wereld


Brede lanen en een vergeten sleutel

Taksim is het centrum van de moderne stad, waar bekende straten vol winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden op uitkomen. Eigenlijk is het altijd druk op het plein en omdat het zo centraal ligt, kun je vanaf hier alle kanten op. Wie wil shoppen kiest voor de Istiklal Caddesi, de grootste en meest bekende winkelstraat van de stad.
Hier vind je ook prachtige voormalige ambassade gebouwen, die nu dienst doen als consulaat, waaronder die van Nederland. Je stapt de straat zo in vanaf het Taksimplein en hij voert je heuvelafwaarts helemaal tot in de oude ambassadebuurt Pera.
De Istiklal Caddesi stond in de 19e eeuw bekend als de Grande Rue de Pera en de overdekte winkelgalerijen en smalle zijstraatjes vol cafés en patisserieën stammen allemaal uit die tijd. Qua winkelaanbod doet de straat nu een beetje aan de Kalverstraat denken, maar dan wel één waar het elke avond koopavond is. Ook na die late sluitingstijd is het vooral in de zijstraten nog lang druk. Wie uit wil gaan, kan hier zijn hart ophalen. Je hebt de keuze uit restaurantjes, kroegjes, live muziek en terrassen die soms hele straatjes vullen. Leuk om een avond te blijven hangen, vooral in het weekend.
Midden in de ambassadebuurt ligt het beroemde hotel Pera Palas – het paleis van Pera. Het werd eind 19e eeuw gebouwd voor de reizigers die met de Oriënt Express naar Istanbul kwamen. Greta Garbo, Agatha Christie en zelfs de intrigerende Nederlandse spionne Mata Hari: ze sliepen er allemaal. Ook Atatürk bracht regelmatig de nacht door in het hotel en van zijn kamer, nummer 101, werd na zijn dood een minimuseum gemaakt. Het hotel is doordrenkt van de mysterieuze en mooie verhalen. Zo werd in de erfenis van Agatha Christie een document gevonden dat verwees naar haar verdwijning in 1926. De verklaring zou te vinden zijn in het Pera Palas. Met behulp van een helderziende werd in de kamer waar Christie ooit verbleef een sleutel gevonden, die het geheel eigenlijk alleen nog maar geheimzinniger maakte. Je kunt bij de receptie vragen om een rondleiding, waarbij je ook deze sleutel te zien krijgt.


Chique, antiek

Voor wie van antiek houdt, zijn de kleine straatjes van het wijkje Cihangir een absolute aanrader. In dit buurtje kom je terecht door vanaf het Taksimplein naar het zuiden te lopen. Zo wandel je uiteindelijk vanzelf naar de Bosporus. Het is heerlijk struinen tussen de standjes en winkeltjes vol antiek glas, meubels en ander moois. De ontelbare katten die je overal in de stad tegenkomt, passen hier perfect in het decor. Ze luieren op stapels boeken, wandelen winkels in en uit en krijgen te eten van lieve buurtbewoners. Dat is het oude Cihangir, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Maar de tijd staat niet stil, ook hier niet. Er openen steeds meer trendy boetiekjes, traiteurs en cafés in de buurt en appartementen worden gerenoveerd en omgebouwd tot luxe optrekjes. Turkse filmsterren strijken hier massaal neer voor een biertje of een lekkere lunch. Het nieuwe Cihangir is chique, maar dan wel met respect voor de sfeer van de wijk. Dat heerlijke ongedwongen gevoel blijft, ook als je tussen de hippe mensen zit. Een buurtje dat je bij elke hoek weer doet verbazen, zoals dat in Istanbul heel vaak gebeurt. Stapje voor stapje ontdek je steeds weer wat nieuws.

Foto: © Thijs Heslenfeld