logo_background
next previous

Rond de Bosporus

5 Bosporus -  Aya Sophia Bosporus BREED

Je kunt eigenlijk wel stellen dat de Bosporus het stralende middelpunt van Istanbul is. Aan de ene kant is het Europa, aan de andere kant Azië. Daar tussen ligt de Bosporus die de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt. De zeestraat is onlosmakelijk met Istanbul verbonden. De bewoners van de stad maken er al vanaf dag één gebruik van: als bescherming tegen de vijand, voor de handel en ter verkoeling op hete zomerdagen. In Istanbul is de Bosporus er altijd, al is het maar omdat je hem door de ligging van de stad vanaf zoveel plekken ziet liggen.


6 Highlights aan de Bosporus


1. Paleizen

Prestige, strategie, verkoeling op hete zomerdagen... Er waren nogal wat redenen voor de sultans om hun paleizen aan de Bosporus te bouwen. Vanaf het water zie je pas goed hoeveel er staan en hoe mooi ze zijn. Van het imposante Dolmabahçe en het weelderige Çırağan tot het mooie Yıldız; het laatste grote paleis uit de Ottomaanse tijd


2. Boten

Een bezoek aan Istanbul is eigenlijk niet compleet zonder een boottocht over de machtige zeestraat. Dat kan per veerboot, vanaf een van de aanlegsteigers aan de Europese kant naar een ferryhaven in Azië, per watertaxi of op een van de vele excursies die je de Bosporus op en af voert. Vanaf het water krijg je een prachtig uitzicht op de machtige paleizen en mooie houten yalı, huizen die in de Ottomaanse tijd aan het water werden gebouwd en op de moderne clubs en restaurants die er nu te vinden zijn.


3. De leandertoren

De Leandertoren, ook wel bekend als de Maagdentoren, is een van de beroemdste gebouwen van Istanbul en omhuld door anekdotes. Zo zou een vader zijn maagdelijke dochter in de toren hebben opgesloten om haar te beschermen tegen een onheilsprofetie, die haar alsnog wist te bereiken. Zeker is dat de Byzantijnen het eilandje gebruikten om een ketting over de Bosporus te spannen, zodat vijandige schepen de stad niet konden bereiken. Ook speelde het bouwwerk een rolletje in de James Bond film The World is Not Enough.


4. Bruggen

Wie voor 1973 in Istanbul van Europa naar Azië wilde reizen, moest met de boot. Daarna werd alles anders. In oktober van dat jaar werd de eerste brug over de Bosporus een feit. De Boğaziçi-, of Bosporusbrug, is met een lengte van ruim 1500 meter een van de langste bruggen ter wereld en een mooi icoon voor de stad. De Fatih Sultan Mehmet brug, vernoemd naar Mehmet de Veroveraar, werd in 1988 verder naar het noorden geopend. Momenteel wordt gewerkt aan een derde exemplaar dat nog verder in het noorden moet komen te liggen.


5. Clubs

Zodra het weer het toelaat openen de clubs aan de Bosporus hun dansvloeren direct aan het water. Ook veel restaurants hebben een zomerse buitenlocatie aan of zelfs op het water, waar je tot in de kleine uurtjes kunt genieten van het verkoelende briesje en het adembenemende uitzicht. Duizenden twinkelende lichtjes, voorbij varende schepen – het is altijd druk op de handelsroute – en de brug die Europa met Azië verbindt.


6. Yalı

Bijna iedere rijke inwoner van Istanbul had er een: een yalı. Deze houten woonhuizen verrezen massaal in de 19e eeuw en zijn prachtige voorbeelden van de Ottomaanse architectuur. De bouwstijl is uniek en alleen te vinden aan de Bosporus. De yalı staan pal aan het water en zijn vaak voorzien van over de Bosporus hangende erkers en een boothuis. Steeds meer van deze authentieke huizen worden gerenoveerd en zo in oude glorie hersteld. Een indrukwekkend gezicht, vooral vanaf het water!

Foto: © Thijs Heslenfeld