logo_background
next previous

Nişantaşı & Beşiktaş

3 Nisantası BREED

Beşiktaş is één van de oudste stadsdelen van Istanbul. Inmiddels worden ook de naastgelegen dorpen tot de deelgemeente Beşiktaş gerekend. Vooral in dit deel, dat zich uitstrekt langs de Bosporus, vind je het ‘exclusieve’ Beşiktaş. Denk daarbij ook aan de kades met de beste nachtclubs en restaurants van de stad en de prachtige paleizen en hotels. In Nişantaşi en Beşiktaş struikel je over de dikke auto’s, dure merken en dito optrekjes. Het zijn de meest exclusieve buurten van Istanbul, die vanaf Beyoğlu nog een stukje verder naar het noorden liggen. Zien en gezien worden, daar draait het om. Een leuke omgeving om op een terrasje te gaan zitten en mensen te kijken, maar lekker relaxen aan de Bosporus kan natuurlijk ook.

Een paar stappen in de Abdi Ipekçi Caddesi is genoeg om je te realiseren dat Istanbul hier haar meest mondaine gezicht laat zien. De winkels en woonhuizen zijn van dusdanige luxe dat de brede laan ongetwijfeld indruk maakt. Tussen al dat dure aanbod zijn er ook winkels die beter betaalbaar zijn. Goed nieuws voor wie niet alleen komt kijken, maar ook wil kopen. Een ander leuk tijdverdrijf is zien wat er zoal voorbij komt wandelen, bijvoorbeeld zittend op het terras van zo’n centraal gelegen koffietentje. Of ga uitgebreid lunchen bij een van de vele restaurantjes met kaarten vol heerlijke Turkse en internationale gerechten.


Van imposant paleis tot knus dorp

Ook wie niet van winkelen houdt, is in deze buurten, verder naar het noorden aan de Bosporus, aan het juiste adres. Het Dolmabahçepaleis, waar de sultan halverwege de 19e eeuw zijn intrek nam, is hier te vinden. Het is een onvoorstelbaar zwierig, groot en overweldigend bouwwerk, zowel van buiten als van binnen. Van het enorme gietijzeren hek tot de prachtige witte gevel en van de fonkelende kroonluchters tot de ontelbare schilderijen. Het interieur werd samengesteld door een ontwerper die duidelijk van tierelantijnen en kleur hield. Er zijn 285 kamers en 44 salons, allemaal gedecoreerd met tapijten, kristallen kroonluchters en schilderijen. Een rondleiding is verplicht, waardoor je niets mist van al het moois wat er te zien is. Je horloge gelijk zetten op de klok van het paleis is trouwens geen goed idee. Atatürk stief op 10 november 1938 in het Dolmabahçepaleis en sindsdien staan de klokken stil op vijf over negen, het tijdstip van zijn overlijden. Er zijn dus wel plekken waar de tijd stil blijft staan...


Van Arnavutköy naar het Rumeli fort

Een ander mooi paleis aan de Bosporus is het Yıldız, dat aan dezelfde laan ligt als het Dolmabahçe. Het doet qua opzet met alle binnenplaatsen en losse gebouwen een beetje aan het Topkapı paleis denken. Een deel wordt tegenwoordig gebruikt door de Yıldız-universiteit, maar je kunt nog verschillende paviljoens in het complex bezoeken. Wandel door de Poort van de Sultan, geniet van de geur van de dennenbomen in de tuinen en neem een kijkje in het museum met meubels en gebruiksvoorwerpen uit het paleis. Mocht je de tijd hebben, verken dan ook zeker nog even de omgeving van de paleizen. Langs de oever van de Bosporus liggen een paar fijne buitenwijken waar je tijd­ens zonnige dagen heerlijk kunt ontspannen. Vooral de slenterroute van Arnavutköy (köy betekent dorp) naar het Rumeli fort is populair. Ruim onderweg tijd in voor een tussenstop: Aşiyan Müzesi, het huismuseum van Tevfik Fikret, Atatürks favoriete dichter. Kleine delicatessenwinkeltjes in de buurt hebben elk hun eigen specialiteit; je vindt er alles van olijfolie tot marsepein en van kaviaar tot Turks fruit. Vroeger lagen er verschillende kleine dorpjes onder de rook van Istanbul. Inmiddels zijn ze allemaal onderdeel van de steeds verder groeiende stad, maar de sfeer blijft op veel plekken knus en dorps. Heerlijk voor een middagje ontspannen, lekker snoepen en genieten van het briesje aan de oever van de Bosporus.


De schepen van de sultan

Wie van boten en geschiedenis houdt, moet echt een stop maken in het Marine museum. Er zijn maar liefst drie verdieping vol scheepsmodellen, schilderijen, vlaggen en landkaarten. In de hal en de tuin gaat de tentoonstelling gewoon verder, daar staan de sloepen van de sultans opgesteld. Deze kaïks waren smalle roeiboten die de sultans en hun familie gebruikten om over de Bosporus en de Gouden Hoorn te reizen. Bij het zien van deze schepen is niet moeilijk te fantaseren over een zomerse dag op zo’n boot vol kussens, bedienden en Turks fruit. Een soort drijvend paleisje, om mee over de Bosporus en de Gouden Hoorn te varen. Het was een snellere manier van reizen dan over de weg, maar vooral ook stukken comfortabeler.