logo_background
next previous

Aziatisch Istanbul

4 Aziatisch deel BREED

Over de brug, met de veerboot of via de metrotunnel Marmaray: in Istanbul reis je zo van Europa naar Azië. Het historische stadsdeel ligt aan de Europese zijde van de stad, op het Aziatische (ofwel Anatolische) deel vind je eveneens tal van culturele bezienswaardigheden, musea, parken en restaurants. Veel inwoners van de stad werken in het Europese deel, maar wonen aan de Aziatische zijde. Neem dus zeker ook even een kijkje aan de overkant.

Je mag de Bosporus dan vanuit veel verschillende perspectieven hebben gezien, wandelend over de heuvels van de stad, vanaf het water is toch weer een heel andere ervaring. De ferry naar Azië neem je vanaf Eminönü, de veerboothaven vlakbij Sultanahmet, naast het roze stationnetje Sirkeci waar vroeger de Oriënt Express aankwam. Er gaan ook ferry’s vanaf Beşiktaş en Kabataş, die komen net als de boten vanaf Eminönü (Sultanahmet) aan in Üsküdar op de Aziatische oever. Sla daar meteen rechtsaf voor een wandeling met prachtig uitzicht op de koepels, paleizen en minaretten van het Europese gedeelte van de stad.
De beroemde Ottomaanse architect Sinan heeft ook hier zijn sporen nagelaten, zo creëerde hij de Şemsi Paşa moskee. Een juweeltje, prachtig gelegen aan het water. Hij bouwde ook de wat verder noordelijk in Üsküdar gelegen Mihrimah Sultan Moskee. Twee culturele hoogtepunten in dit deel van de stad. Al wandelend langs de oever is ook de Leandertoren goed te zien, op een eilandje in de Bosporus, vlak voor de kust. Komt de toren je bekend voor? Grote kans dat je hem herkent uit de James Bond film The World is Not Enough. Vanaf deze kant van de stad varen er regelmatig bootjes naar het eiland. Een bijzonder plekje voor een romantisch diner.

Wirwar van kleine straatjes

Kadıköy is een ander stadsdeel om aan te leggen wanneer je de Bosporus oversteekt. Het oorspronkelijke dorpje Kadıköy is eeuwenoud en bestond al voordat Istanbul werd gesticht. Inmiddels is het een zeer levendige wijk van de stad en strekt zich uit vanaf de haven tot het einde van Bagdat Caddesi. Echt een leuk buurtje om rond te struinen. Je wandelt door een wirwar van kleine straatjes waar het er lekker rustig en ontspannen aan toe gaat. Zo ontdek je vanzelf de wijk. Proef de sfeer, drink een Turkse koffie op een terras, bezoek de grote vismarkt boordevol allerlei verse producten of ga waterpijp roken in één van die echte Turkse koffiehuizen, waar je gesprek wordt vergezeld door het geratel van backgammondobbelsteentjes. In de straatjes hierachter ontdek je tal van vintage boetieks, kunst, antiek & curiosa, delicatessen en andere winkeltjes.

Ook leuk: neem de tram naar het wat meer mondaine Moda, verderop aan de Bosporus, voor een onovertroffen uitzicht op het Topkapı-paleis en de Prinseneilanden. Moda is bij de Istanbulieten geliefd om haar vele ijsspecialiteiten en de theetuinen: grote terrassen aan de groene oever waar je neerstrijkt voor een glaasje thee, koffie of iets fris. Uitkijkend over het water beleef je beide delen van de stad in een keer.


Shoppen en flaneren

Dé avenue van het Aziatische deel is Bağdat Caddesi. Deze exclusieve winkelstraat met lommerrijke bomen en brede trottoirs heeft alles te bieden van mode tot juwelen en van schoenen tot beauty. Even uitpuffen van al dat moois kan in één van de vele luxe koffiebarretjes en restaurants. Speelt het populaire voetbalteam van Fenerbahçe een thuiswedstrijd, dan kan je dat op de Bağdat Caddesi nauwelijks ontgaan. Dit is hun thuishaven. Het Şükrü Saracoğlu stadion ligt dan ook vlakbij. 


Bij de sultan in Beylerbeyi

Ook de sultans vertoefden graag aan deze kant van het water. Zo is er het Beylerbeyi paleis, dat meteen naast de Bosporusbrug ligt. Het indrukwekkende paleis in neo-barokstijl is halverwege de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Sultan Abdulaziz. De brede gevel is een ware blikvanger vanaf de Bosporus. Kristallen kroonluchters, ornamenten, antieke tapijten, Chinese vazen en prachtige tuinen – deze residentie heeft alle ingrediënten van een sprookje. Het paleis kende aparte delen voor vrouwen en mannen, beide met een eigen entree. Voor staatsaangelegenheden werd het mannengedeelte ‘Selamlık’ gebruikt, vandaar de rijkelijke decoraties.
Een keur aan hoog bezoek heeft in deze pracht en praal mogen overnachten. Niemand minder dan de Franse Keizerin Eugenie, Sjah Nasruddin van Perzië en Koning Edward de Achtste van Engeland verbleven hier als gasten van de sultan. Het is een idyllische plek, met een prachtig uitzicht over de Bosporus.


Florence Nightingale

Terug naar de haven is er nog een interessante stop te maken. De Selimiyekazerne was je waarschijnlijk al opgevallen toen je aan kwam varen. Het is een in het oog springend gebouw, dat groot en vierkant aan het water staat. Halverwege de 19e eeuw deed het dienst als militair ziekenhuis en wie hier terecht kwam, kon zomaar door de meest beroemde verpleegster ooit verbonden worden. Florence Nightingale was een van de dames die uit Engeland kwam om te hel- pen bij het verzorgen van de Britse, Franse en Turkse soldaten.
In het torenkamertje waar ze sliep is nu een museum. Om dit te bezoeken is wel wat planning nodig: je moet het 48 uur van tevoren bij het museum aanvragen. Het leger maakt namelijk nog steeds gebruik van de kazerne en ook het terrein dat er omheen ligt, is militair gebied. Het is even een geregel – je stuurt een fax met een kopie van je paspoort, telefoonnummer en gewenste datum en tijd van je bezoek en het leger belt vervolgens met toestemming – maar het maakt je museumbezoek wel extra bijzonder. De kazerne ligt vlak naast de Harem veerboothaven, waarvandaan boten terug naar Eminönü vertrekken. Veel Istanbullieten maken deze reis dagelijks, want er zijn er nogal wat die in Europa werken en in Azië wonen. Voor je het weet sta je weer op Europese bodem, met Azië aan de overkant.


Weg van de hectiek...

Smaakt het bezoek aan de Anatolische (Aziatische) kant van Istanbul naar meer? Maak dan een grote Bosporus tour. Deze hop on-hop off boottochten leggen op verschillende plaatsen aan. Trek er gerust een dag voor uit om de culturele highlights zoals het Anadolu fort of het Adile Sultan paleis te ontdekken en te genieten van de mooie omgeving. Ga aan land in de verschillende stadswijken en dorpen aan de Bosporus, zoals Kanlıca dat bekend is om haar yoghurt-specialiteiten en laat je verrassen door de ontspannen sfeer.

Foto: © Thijs Heslenfeld