De Turkse keuken kent een enorme variatie tussen de verschillende regio’s. De keuken van Istanbul, Bursa, Izmir en de rest van de Egeïsche regio, heeft veel elementen van de Ottomaanse keuken overgenomen. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van kruiden, de voorkeur gaat uit naar rijst boven bulgur en er is een speciale voorliefde voor visgerechten. Vooral in het westelijke deel van Turkije, waar veel olijfbomen groeien, wordt veel olijfolie gebruikt in de gerechten.

Hoe ziet een Turks diner eruit?

Mezze
Natuurlijk zijn mezze onmisbaar bij een avondje uit. Mezzes zijn een selectie van hapjes voor bij raki. Mezze zijn bedoeld als voorgerecht, maar vooral in de zomer houden de meeste mensen het bij de mezze. Naast olijfolie, kaas en turşu zijn de volgende mezzes populair:
- acılı ezme – hete, fijn gehakte tomaten met ui en kruiden
- patlıcan ezmesi – aubergine salade
- barbunya pilaki – borlotti bonen gekookt met knoflook, tomatenpuree, winterpeen en olijfolie
- cacık - yoghurt met komkommer, knoflook en gedroogd munt
- fava – fava bonenpuree
- humus - koude puree van kikkererwten
- kalamar – calamaris
- köfte - gekruide gehaktballetjes
- piyaz – witte bonen salade met ui en azijn
- sarma – gevulde wijnbladeren
- sigara böreği – met kaas gevulde deegrolletjes

Zon Zee & Ontspanning
Een zonvakantie in Turkije staat voor strand, prachtige kusten en gezellige plaatsjes. Waar moet je zijn?