logo_background
next previous

Gastronomie

deniz-sahin-in-haar-keuken

Bekijk meer foto’s

De Turkse keuken kent een enorme variatie tussen de verschillende regio’s. De keuken van Istanbul, Bursa, Izmir en de rest van de Egeïsche regio, heeft veel elementen van de Ottomaanse keuken overgenomen. Er wordt beperkt gebruik gemaakt van kruiden, de voorkeur gaat uit naar rijst boven bulgur en er is een speciale voorliefde voor visgerechten. Vooral in het westelijke deel van Turkije, waar veel olijfbomen groeien, wordt veel olijfolie gebruikt in de gerechten.

shadow

De keuken van de Zwarte zee regio is gebaseerd op visgerechten en mezzes, vooral de Zwarte zee ansjovis (hamsi). De keuken van Zuidoost Turkije is bekend om haar kebabs, mezes en op deeg gebaseerde desserts zoals baklava, kadayıf en künefe. Centraal Anatolië heeft ook bekende specialiteiten, zoals keşkek, mantı en gözleme.

Hoe ziet een Turks diner eruit?

Een typisch Turks diner begint met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees, meestal met rijst of bulgur en salade en/of cacık (bereid met yoghurt en komkommer en gekruid met knoflook en gedroogde munt). Sommige traditionele Turkse gerechten, vooral köfte, döner, kokoreç, börek en gözleme worden als snack gegeten in restaurants.

shadow

Mezze

Natuurlijk zijn mezze onmisbaar bij een avondje uit. Mezzes zijn een selectie van hapjes voor bij raki. Mezze zijn bedoeld als voorgerecht, maar vooral in de zomer houden de meeste mensen het bij de mezze. Naast olijfolie, kaas en turşu zijn de volgende mezzes populair:

  • acılı ezme – hete, fijn gehakte tomaten met ui en kruiden
  • patlıcan ezmesi – aubergine salade
  • barbunya pilaki – borlotti bonen gekookt met knoflook, tomatenpuree, winterpeen en olijfolie
  • cacık - yoghurt met komkommer, knoflook en gedroogd munt
  • fava – fava bonenpuree
  • humus - koude puree van kikkererwten

  • kalamar – calamaris
  • köfte - gekruide gehaktballetjes
  • piyaz – witte bonen salade met ui en azijn
  • sarma – gevulde wijnbladeren
  • sigara böreği – met kaas gevulde deegrolletjes

KAPUTAS-antalya

Zon Zee & Ontspanning

Een zonvakantie in Turkije staat voor strand, prachtige kusten en gezellige plaatsjes. Waar moet je zijn?

vertical_line
Natuur en cultuur profile

Actief & Avontuur

Wandelen, golf, mountainbiken, zeilen, duiken, raften…. Zomaar een greep uit de vele sportieve en avontuurlijke activiteiten in Turkije.

vertical_line
Istanbul profile

Istanbul

Gelegen aan de Bosporus, deels in Europa deels in Azië, is Istanbul een bruisende metropool waar oost en west elkaar ontmoeten.