logo_background
next previous

Avontuurlijk wereldwonder Cappadocië

Ballonvaart Cappadocië copyright Turks Verkeersbureau KOPIE 

Erik: Het avontuurlijke wereldwonder Cappadocië

Het prachtige landschap van Cappadocië heeft zo veel moois te bieden. Erik van Erp van Around the Globe Reisjournaliste is er geweest en vertelt hier zijn beleving van het, zoals hij het noemt, 'onaardse landschap'.

Bijna iedereen kent het tafereel wel; tientallen luchtballonnen zweven boven een bijna onaards landschap bij zonsopkomst. Het beeld lijkt synoniem te staan voor heel Turkije, maar het gaat om de streek Cappadocië. Behalve schoonheid, heeft het grillige geërodeerde sprookjeslandschap van Cappadocië meer dan genoeg te bieden voor echte avonturiers.
Besluit je tijdens een bezoek aan Turkije zo'n ballonvlucht te maken, dan is het misschien wel hét hoogtepunt van je reis. Toch is een mooie wandeling of een bezoek aan de grotwoningen ook een absolute must-do tijdens je bezoek aan dit gebied.

Grot- en kerkwoningen

Wat Cappadocië bijzonder maakt, is de mogelijkheid om het gebied onder de grond te verkennen . Genoemd zijn al de grotwoningen, maar deze streek heeft ook ondergrondse kerken met soms nog erg goed bewaard gebleven fresco’s. Niet voor niets staat Cappadocië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De grotwoningen in het Open Air Museum in Göreme zijn het meest toegankelijk. Heb je echter wat langer de tijd, dan kun je tijdens een wandeling op eigen initiatief een van de verlaten grotwoning bezoeken. Het is immers veel spectaculairder om een woning te bezoeken waar je een van de weinige bezoekers bent. Sommige woningen gaan tot wel vijf verdiepingen diep. Alleen de echte durfal zal zich wagen om via de smalle trapjes de diepte in te gaan. Sommige grotwoningen maken deel uit van een complete ondergrondse stad, met gemeenschappelijke ruimtes en zelfs hele kerken. Net buiten Göreme is het mogelijk om in een sfeervolle grothotelkamer te overnachten.

Ballonvaart Cappadocië copyright Turks Verkeersbureau 

Ballonvlucht 

Göreme, in Cappadocië, is een van 's werelds mooiste plekken voor een ballonvlucht. Het is best prijzig én je moet ook een beetje geluk hebben met het weer. Als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden, kun je het beste de avond voordat je wilt vertrekken ter plekke even rondshoppen. In het hoogseizoen loop je dan wel het risico dat alles vol zit. Wil je zeker weten dat je een ballonvlucht kunt maken, reserveer je plekje dan van tevoren online en boek alvast je vlucht.

Er zijn grofweg twee verschillende opties om uit te kiezen, namelijk een ‘queen flight’ of een ‘king flight’. Op een ‘queen flight’ zit je met meer personen in de ballon dan op een ‘king flight’. Hoeveel personen dit precies zijn, is per maatschappij verschillend. Daarnaast duurt een ‘king flight’ anderhalf uur en een ‘queen flight’ een uurtje. De duur van de vlucht is afhankelijk van de weersomstandigheden en je ballonvaart kan dus wat korter of langer uitpakken. 

In alle vroegte, uren voor de zon op komt, zijn de ballonvaarders al druk bezig met alle voorbereidingen. Op het moment dat je op de locatie arriveert, is alles al geregeld en klaar voor vertrek voordat de zon boven de horizon verschijnt. Het schitterend tafereel van het zonlicht op de rotsformaties is op zijn zachts gezegd indrukwekkend.

 

15_ Trekking, Honing-vallei, staand close 

Wandelen

Naast een vlucht met een luchtballon is wandelen een van de beste manieren om het door erosie gevormde landschap te verkennen. Er zijn tal van goed gemarkeerde wandelroutes die je door de diepe kloven voeren langs gigantische rotsstenen en duiventillen. De diverse routes zijn bijna allemaal aan te passen naar een afstand die voor jou geschikt is, waarbij de ene route nog mooier is dan de andere. ‘Love Valley’ en ‘White Valley’ zijn echte aanraders. Met name aan het einde van de middag, wanneer de zon wat lager staat en het zonlicht minder fel is. De schaduw en de laagstaande zon in de vallei geven je wandeling een extra mysterieus tintje. Ook buiten Göreme zijn er schitterende wandellocaties.

Om deze plekken te bezoeken is rondreizen met een auto een ‘must’. Op deze manier kun je namelijk ook de feeënschoorstenen en Monastery Valley in de buurt van Güzelyurt bezoeken.

De ‘Monastery Vallei’ wandelroute is gemakkelijk te bewandelen. De route begint op een verharde weg die later overgaat in een wandelpaadje. In de vallei zijn verschillende ondergrondse steden, kerken en grotwoningen te bezichtigen. De grotwoningen, die vlakbij het ticketoffice liggen, zijn niet voor angsthazen. Via verschillende gaten in de grond kun je enkele verdiepingen afdalen om de woningen te bekijken. Ook via nauwe gangetjes kun je delen van de grotwoning bekijken. Wil je dat niet, dan kun je de eerste verdiepingen bekijken zonder al te spannende afdalingen te hoeven maken.

Vlak na de ondergrondse stad vind je een moskee die in 385 na Christus werd gebouwd. Rechts van de kerk staat een klein gebouwtje waar je via een steile trap naar beneden kunt. Hier zou heilig water stromen dat de christenen gebruikten om mensen mee te dopen.

Dit artikel is een bijdrage door Around the Globe. Ben je enthousiast  geworden? Lees dan het Cappadocië artikel voor meer tips en uitgebreide informatie.