Esther: Turkse koffie is een kunst
Turkse koffie, wie kent het niet? Deze uiterst fijn gemalen koffie, veelal met suiker, wordt heel de dag door gedronken uit kleine kopjes. Wist je trouwens dat Turkse koffie in 2013 door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed? Reden genoeg om eens in de geschiedenis en het gebruik van Turkse koffie te duiken.
Turkse Koffie (Turks: Türk kahvesi) is de oudste bereidingswijze voor koffie, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast. Poederfijn gemalen koffie wordt samen met suiker en water driemaal opgekookt. Het verkregen brouwsel wordt meteen uitgeschonken en gedronken, het bezinksel (koffiedik) blijft achter in de koffiekan.
rijk, tegenwoordig Turkije) brachten de heerlijk geurende specerij naar Istanbul. Hier opende in 1554 het eerste koffiehuis in de wijk Tahtakale, waar van koffiedrinken een culturele aangelegenheid werd gemaakt. Daarna volgden er snel meer. De koffiehuizen boden de mogelijkheid om in de buitenlucht een boek te lezen, een potje te schaken of een praatje te maken. Hierdoor werden de koffiehuizen in korte tijd zeer populair
Vandaag de dag zijn de Turkse koffiehuizen een ontmoetingsplaats voor de middenstand. Onder het genot van een kopje thee (niet koffie) worden spelletjes gespeeld. Moderne cafés zijn tegenwoordig dan ook de beste plaats om een kopje Turkse koffie te drinken.
De beste Turkse koffie van Istanbul
Ben jij een koffiedrinker pur sang? Volgens kenners wordt hier de beste koffie geschonken:
- Şark Kahvesi, in de Grote Bazaar
- Nev-I Café, aan de Gouden Hoorn in de wijk Balat
Stap 1 – de maling: voor het zetten van Turkse koffie worden de bonen de bonen zeer fijn gemalen met een Turkse koffiemaler, ook wel de ‘koning van de koffiemalers’ genoemd. Dit is een langwerpige en zware maler, gemaakt van koper en brons. Onder de afschroefbare dop zitten de koffiebonen. Let op, de maling is cruciaal: wanneer de koffie niet fijn genoeg is gemalen, vormt zich geen laag dik en donker schuim.Veel espressomalers en –apparaten kunnen niet fijn genoeg malen voor Turkse koffie. Als oplossing kun je bij de koffiespeciaalzaak gemalen koffie kopen.
Stap 4 – bezinken: voeg voor het serveren een theelepel koud water toe zodat het koffiepoeder makkelijk naar de bodem zinkt.
Stap 5- serveren: giet de koffie ongefilterd in Turkse koffiekopjes. Na het drinken blijft het bezinksel achter in het glas.
Ik hoop dat je tijdens het volgende kopje Turkse koffie de zorg en liefde van deze bijzondere drank terug proeft. Want zeg zelf, het bereiden van Turkse koffie is toch een
kunst?