logo_background
next previous

Turkse koffie is een kunst

oud_koffiehuis

Esther: Turkse koffie is een kunst

Turkse koffie, wie kent het niet? Deze uiterst fijn gemalen koffie, veelal met suiker, wordt heel de dag door gedronken uit kleine kopjes. Wist je trouwens dat Turkse koffie in 2013 door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed? Reden genoeg om eens in de geschiedenis en het gebruik van Turkse koffie te duiken.

Wat is Turkse koffie?

Turkse Koffie (Turks: Türk kahvesi) is de oudste bereidingswijze voor koffie, die vooral in de Arabische wereld wordt toegepast. Poederfijn gemalen koffie wordt samen met suiker en water driemaal opgekookt. Het verkregen brouwsel wordt meteen uitgeschonken en gedronken, het bezinksel (koffiedik) blijft achter in de koffiekan.

turkse_koffie

Hoe het begon

Al ruim voor de Nederlanders koffie uit Jemen en West-Afrika over de wereld verspreidden, dronk men in de Arabische wereld koffie. De Ottomanen (bewoners van het Ottomaanse
rijk, tegenwoordig Turkije) brachten de heerlijk geurende specerij naar Istanbul. Hier opende in 1554 het eerste koffiehuis in de wijk Tahtakale, waar van koffiedrinken een culturele aangelegenheid werd gemaakt. Daarna volgden er snel meer. De koffiehuizen boden de mogelijkheid om in de buitenlucht een boek te lezen, een potje te schaken of een praatje te maken. Hierdoor werden de koffiehuizen in korte tijd zeer populair
 

onder de notabelen en het bestuur van de stad, maar ook onder het gewone volk.

 

Koffiehuizen anno 2014

Vandaag de dag zijn de Turkse koffiehuizen een ontmoetingsplaats voor de middenstand. Onder het genot van een kopje thee (niet koffie) worden spelletjes gespeeld. Moderne cafés zijn tegenwoordig dan ook de beste plaats om een kopje Turkse koffie te drinken.

 

De beste Turkse koffie van Istanbul

Ben jij een koffiedrinker pur sang? Volgens kenners wordt hier de beste koffie geschonken:

- Mandabatmaz, vlak bij het Galatasaray plein aan de Istikal cadessi in Beyoğlu
- Şark Kahvesi, in de Grote Bazaar
- Nev-I Café, aan de Gouden Hoorn in de wijk Balat
Tip: breng ook een bezoek aan de oude koffie wijk, met een koffiebranderij uit 1871. Om bij de ‘Mehmet Effendi’ branderij te komen, loop je vanaf de Galatabrug, met de Yeni Cami en de kruidenbazaar aan je linkerhand, de omhooglopende straat in. Vervolgens wijst de geur van vers gebrande koffie je de weg.

turkse_koffiemolen

Zelf aan de slag: hoe wordt Turkse koffie gemaakt?
 
Koffie is koffie zou je denken. Niets is minder waar. Turkse koffie in stappen:
Stap 1 – de maling: voor het zetten van Turkse koffie worden de bonen de bonen zeer fijn gemalen met een Turkse koffiemaler, ook wel de ‘koning van de koffiemalers’ genoemd. Dit is een langwerpige en zware maler, gemaakt van koper en brons. Onder de afschroefbare dop zitten de koffiebonen. Let op, de maling is cruciaal: wanneer de koffie niet fijn genoeg is gemalen, vormt zich geen laag dik en donker schuim.Veel espressomalers en –apparaten kunnen niet fijn genoeg malen voor Turkse koffie. Als oplossing kun je bij de koffiespeciaalzaak gemalen koffie kopen. 
 

Stap 2 – de cezve: giet ca. 50 ml water per kopje in de cezve. Een cezve is een speciaal kannetje van koper of messing met een lange steel. Voeg naar smaak suiker toe (de Turken drinken koffie graag zoet) en roer tot de suiker is opgelost.Stap 3 – aan de kook brengen: breng het mengsel aan de kook en neem de cezve van het vuur. Voeg een theelepel koffie toe, plus per persoon een extra theelepel. Zet de koffie weer op het vuur en breng deze twee keer aan de kook. Haal de koffie tussentijds van het vuur, verwijder het schuim dat zich heeft gevormd en roer goed.
Stap 4 – bezinken: voeg voor het serveren een theelepel koud water toe zodat het koffiepoeder makkelijk naar de bodem zinkt.
Stap 5- serveren: giet de koffie ongefilterd in Turkse koffiekopjes. Na het drinken blijft het bezinksel achter in het glas.
Ik hoop dat je tijdens het volgende kopje Turkse koffie de zorg en liefde van deze bijzondere drank terug proeft. Want zeg zelf, het bereiden van Turkse koffie is toch een
kunst?