logo_background
next previous

Phrygian Way

phrygian_way

Kyra: Verborgen schatten ontdekken op de Phrygian Way

Blijkbaar kunnen Turken beter bidden dan Nederlanders. Gisteren kregen we een lift van de iman uit het dorpje Kümbet die vertelde dat het de laatste tijd zó droog was geweest dat de boeren nu voor regen gingen bidden. Enigszins schuldbewust baden wij die nacht in ons tentje voor zon. Afijn, in de stromende regen betraden wij de volgende ochtend het Yazilikaya plateau met het monument van de legendarische koning Midas.

Godin tussen de leeuwen

In Yazilikaya in Midden Turkije hebben de Frygiërs een kleine 3.000 jaar geleden met de hand diverse symbolen en geschriften in een zeventien meter hoge rotswand uitgehakt. Dit prachtige monument dat gebruikt werd als openluchttempel staat niet op zichzelf; in de nabije omgeving liggen nog bijna dertig tastbare overblijfselen van deze hoogstaande cultuur, van altaar en troon tot tempel en graftombe. De Phrygiërs aanbaden de godin Cybele, of ‘Grote Moeder’, die vaak afgebeeld werd in het bijzijn van twee leeuwen. De beeltenissen van de godin zijn verdwenen of afgevoerd naar archeologische musea in de omgeving, maar de in de rotsen uitgehakte afbeeldingen van leeuwen of andere dieren konden we soms nog wel onderscheiden.

ontmoeting_iokale_bevolking_op_de_phrygian_way

Wie waren die Frygiërs?

Vanaf ca. 1.200 v. Chr. was dit volk, dat vermoedelijk uit de Balkan kwam, heer en meester in het midwesten van de Anatolische hoogvlakte, gelegen in de provincies Eskişehir, Afyonkarahisar en Kütahya. De Frygiërs hebben relatief veel invloed gehad op de geschiedenis; zo waren ze de uitvinders van onder andere het mozaiek, zilverbewerking, fabels en de fluit. Ze waren ook bekend vanwege de rijke mythologie. Koning Midas veranderde alles wat hij aanraakte in goud. Een andere Frygische koning was Tantalus (tantaluskwelling = iets graag willen maar het net niet kunnen krijgen), terwijl de toenmalige hoofdstad Gordion de bakermat is van de Gordiaanse knoop
 

(metafoor voor een onoplosbaar probleem).Het hoogtepunt van het Frygische rijk lag aan het einde van de achtste eeuw v. Chr. De vele monumenten die de Frygiërs achterlieten werden soms door opeenvolgende beschavingen (her)gebruikt. Zo werden sommige, door de Frygiërs in de relatief zachte rotsen uitgehakte, grotten in de 2e en 3e eeuw na Chr., toen het Romeinse Rijk hier vaste voet aan de grond kreeg, gebruikt als kerk.

phrygian_way_2

Opeenstapeling van hoogtepunten
 
Hoewel Yazilikaya het hoogtepunt is van onze wandeling langs de ruim 500 kilometer lange Phrygian Way komen we elke dag langs bijzondere monumenten van de Frygiërs. Zo passeren wij onder andere de Slangenrots (Yilantaş), de Leeuwenrots (Aslankaya) en diverse hooggelegen, vulkanische rotskastelen waar in het verleden zowel in gewoond als begraven werd. Terwijl je in de meeste Westerse landen slechts op gepaste afstand naar zulke unieke oude objecten mag kijken, zijn ze hier niet beschermd en kun je er gewoon opklimmen. De alom aanwezige schaapskuddes en hun herder slenteren er op hun gemak langs, een spoor van keuteltjes achterlatend. Sommige van de monumenten
 

zijn verscholen achter rotsen of bomen waardoor je je een ware ontdekkingsreiziger waant als je er weer een hebt gevonden. Andere monumenten liggen juist middenin een dorp waar de kans groot is dat de muftar (gekozen dorpshoofd) je uitnodigt voor het  zoveelste glaasje pikzwarte thee. 

wandelen_langs_de_schapen_op_de_phrygian_way

Meer dan culturele highlights
 
De Phrygian Way heeft echter meer te bieden dan louter culturele hoogtepunten. Het landschap is zeer afwisselend; we lopen over uitgestrekte droge steppen waar schapen en geiten tussen kleine struikjes iets eetbaar proberen te vinden, door vruchtbare rivierdalen waar dorpjes vol lemen huizen tussen frisgroene graanvelden liggen en door uitgestrekte bossen met stromende beekjes. Diverse wetlands, zoals bij het stadje Döger, herbergen een groot aantal vogelsoorten en ook heeft het gebied een rijke flora 
 

Oog in oog met de ontwikkelaar

Huseyin Sari, initiatiefnemer van de Phrygian Way heeft, samen met zijn wandelvrienden Songül Sonal en en Naci Beyteki, een enorme hoop werk verzet. Volgens Songul, die een dag met ons meeloopt, hebben de drie niet alleen de afgelopen vijf jaar al hun vrije tijd gestoken in het uitstippelen en markeren van de route, maar hebben ze ondertussen ook gezorgd voor een tweetalige website, een uitstekende Engelstalige gids met kaarten, flyers en DVD’s.

Praktische informatie Phrygian Way

Lengte en hoogte: 506 km met drie takken die samenkomen bij Yazilikaya. Hoogte 674 -1630m (gemiddelde 1.080m).
Markering: de route is bewegwijzerd maar gebruik van GPSwordt dringend aangeraden.
Beste reistijd: mei –juni en september-oktober.
Bereikbaarheid: busverbindingen vanuit elke grote stad naar begin- en eindpunten van de route.
Slapen: kamperen, enkele pensions en gratis overnachtingsmogelijkheden in een van de 56 dorpjes in een zogenaamde köy odasi(vragen bij de muftar).
Eten: enkele dorpjes hebben een winkeltje en/of theehuis maar onderweg is de gastvrije bevolking vaak bereid je op verzoek iets te eten te maken. Zorg wel altijd voor wat reserve in de rugzak.
Drinken: in elk dorp en ook tussendoor zijn er volop waterbronnen.
Gids: verkrijgbaar bij Amsterdamse reisboekhandel Pied à Terre. Meer info:
www.phrygianway.com.