logo_background
next previous

Bruisende metropool op twee continenten

Header_blog 

Yvette: 5 Hotspots in Istanbul die je echt niet mag missen

Tuurlijk ga je naar de Blauwe Moskee, de brug die de twee werelddelen verbindt en het Topkapı Paleis. Buiten die toeristische toppers is er nog zoveel te zien. Yvette Bax, hoofdredacteur van Metro reizen, onthult welke vijf spots mag je echt niet missen als je een beetje wil hangen in Istanbul.

Kronotrop 

1. Bezoek de wijk Cihangir

Dit is dé wijk-in-opkomst waar je zijn moet in Istanbul. Denk: creatief, bruisend, hippe koffietentjes, vintage en antiekwinkels en LP-zaken. En dat in veelal mooie, oude, soms een beetje vervallen Franse panden. Een goede mix van oud en nieuw dus, ook qua publiek. Je treft er zowel markante wijkbewoners die al tig jaar Cihangir bevolken als de hipstermeute, bestaande uit acteurs, designers en andere creatievelingen. Onze favoriete plek: koffiebar Kronotrop.

Foto Koffiebar Kronotrop: copyright The guide Istanbul 

Hamam 

2. Van boven tot onder geschrobd 

Je kunt in Nederland ook naar de hamam, maar geloof ons: in Istanbul is dit een héél andere, niet te missen ervaring. Potige dames (heren aan de mannenkant) nemen uitgebreid de tijd om je van voor tot achter goed te scrubben en te wassen. Zeg maar doei tegen dode huidcellen. Cemberlitas stamt uit 1584 en is één van de oudste en beste hamams van Istanbul. Entree plus een volledige scrub- en wasbeurt kost je 32 euro. Voor twintig euro meer krijg je een massage erbij. 
 
Foto Hamam: copyright howtoistanbul.com
 
 

Grote_Bazaar 

3. Afdingen in de Grote Bazaar In deze overdekte bazaar vind je maar liefst 4000 winkels. Wat je er zoal kunt kopen? Nou, eh, bijna alles. Leer, antiek, theeglazen en vooral allerlei spullen van allerlei (nep-)merken. Daar zit inderdaad een hoop zooi tussen. Maar waarom je er tóch naartoe moet: shoppen is hier een spel. Het grote afding-spel om precies te zijn. Als je het handig speelt, je charmes inzet, wegloopt (tot je weer teruggehaald wordt), kun je tot wel 60 of 70 procent van de prijs af kletsen. Wees gewaarschuwd - dat werkt verslavend.

 

Baklava 

4. Baklava bunkeren 

Bij Karaköy Güllüoðlu vind je de allerlekkerste baklava. Ter wereld. De toko bestaat sinds 1820, is zeven dagen per week open (van 7 uur 's ochtends tot half 12 's avonds) en het zit op elk moment van de dag stampvol. Waarom? Tugce (24): "Ik kom hier zeker eens per maand om baklava te kopen. Dit is de beste kwaliteit, het is biologisch, altijd vers en er zit niet teveel suiker in. Meestal breng ik op verjaardagen als cadeau ook een grote doos mee van hier, dat valt altijd in de smaak." Volgens directeur Mushin Ozkan wordt er 2,5 ton(!) baklava per dag verkocht en komen er in weekenden gemiddeld 11.000 mensen per dag baklava eten of kopen. Als je nog niet gelooft dat je deze baklava MOET proeven: wij gingen je voor, en kwamen 3 kilo zwaarder naar buiten.

Foto Baklava: copyright Igmur

Suada 

5. Jetsetten op Suada

Als de zon schijnt, zit je goed op Suada. Dit (party)eilandje ligt midden in de rivier de Bosporus. De naam betekent letterlijk watereiland. Je kunt er met een bootje vanaf de kant naartoe varen om je tussen de loungende en feestende jetset te begeven, in en rondom het openluchtzwembad. Een béétje posh, maar erg gezellig.

Foto Suada: copyright Itsistanbul.com