logo_background
next previous

Autorijden Turkije

kursunlu_waterval

Esther: Met de auto door Turkije, een aanrader!

Onlangs was ik op vakantie in het plaatsje Kumköy, vlak bij Side. De temperatuur was aangenaam en de zon scheen volop. Kortom ideale omstandigheden om er een dag op uit te gaan met de auto. Al in Nederland kwam het huren van een auto ter sprake. Vragen die naar boven kwamen waren ‘Is het wel veilig om een auto te huren?’ en ‘zijn de wegen in Turkije wel goed?’. Een kennis die het land goed kent, verzekerde mij dat de wegen in en rond de bekende badplaatsen uitstekend waren. Daarom huurde ik vanuit Nederland een auto en reisde vol goede moed af naar Turkije. Op de afgesproken tijd stond de man van de autoverhuur klaar bij de receptie en na het overhandigen van mijn rijbewijs en hetgebruikelijke rondje rond de auto om de huidige status op te nemen, was ik klaar om te gaan. Ik had geen navigatiesysteem gehuurd, dus de eerste stop was het dichtstbijzijnde tankstation (aanrader). Gewapend met een kaart werd koers gezet richting Perge. Het was zondag en redelijk rustig op de weg, dus het eerste deel van de rit verliep voorspoedig, met aan de rechterzijde het imposante Taurusgebergte met besneeuwde toppen als oriëntatiepunt.

strandje_langs_de_snelweg

Positief verrast

Het viel mij meteen op dat de wegen goed geasfalteerd en zeer breed zijn. De meeste hoofdwegen zijn voorzien van ‘slimme’ verkeerslichten. Wanneer licht op rood staat zie je hoeveel seconden het nog duurt voor het groen wordt en visa versa. Ook opvallend is dat het verkeerslicht van rood via oranje naar groen gaat.

bezoek_perge

Eigen mix cultuur & natuur

Na een uur rijden, arriveerde ik bij de historische site van Perge (53 km van Kumköy / 19 km van Antalya), die duidelijk stond aangegeven op de hoofdweg. Perge is na Efeze de best bewaarde archeologische site van Turkije. Na een rondleiding met gids vervolgde ik de route naar de waterval  van Kur şunlu , gelegen in het gelijknamige Natural Park. Dit ritje duurde slechts een kwartier. De entree van de watervallen ligt aan de weg, maar is niet overduidelijk zichtbaar. Gelukkig stonden er een paar touringcars bij de ingang, waardoor ik er niet voorbij reed. De watervallen waren zeer indrukwekkend en boden een aangename verkoeling. 
 
 

terras_met_uitzicht_antalya

Op naar de stad

Stop drie op de mini road trip was Antalya. Inmiddels was het middag en dat merkte je ook goed op de weg. Het was weliswaar drukker, maar nog steeds prettig om te rijden. Bij verkeerslichten in de stad was het wel even opletten, aangezien Turkse bestuurders de neiging hebben er zelf een rijbaan bij te creëren. Net zoals in het centrum van vrijwel iedere grote stad, is het altijd even zoeken naar de goede weg. Na korte tijd de borden ‘merkez’ gevolgd te hebben (dit betekent overigens centrum en niet markt), kwam ik aan in het centrum. Na een uitgebreide lunch met Turkse mezzes op een terras met zeezicht, constateerde ik dat autorijden in Turkije helemaal niet eng is.
 

bewegwijzering_op_de_weg_naar_side

‘Cruisen’ tussen de golfbanen

Op de weg terug van Antalya naar Kumköy ligt de plaats Belek. Deze plaats onderscheidt zich met 15 golfbanen van topkwaliteit van de andere badplaatsen aan de Turkse Rivièra. Na een van deze banen vanaf de zijlijn te hebben aanschouwd, was het tijd voor de laatste etappe: Belek – Kumköy. Helaas heb ik hier een verkeerde afslag genomen, waardoor ik in een niet toeristisch dorp terecht kwam. Gelukkig kwam ik snel een vrouw tegen met een kudde koeien. Mijn vraag ‘Side?’ in combinatie met wijzen werd beantwoord met een glimlach en een wijzende bevestiging. Voor mij zag ik het besneeuwde Taurusgebergte, dus zodra ik weer op een grote weg zat, was het slechts]

 

een kwestie van rechts afslaan. Een kleine 20 minuten later kwam ik aan bij het tankstation en na de auto te hebben afgetankt, was het tijd deze weer in te leveren.

Voor herhaling vatbaar

Al met al moet ik zeggen dat ik zeer aangenaam ben verrast door de kwaliteit van de wegen en het rijgedrag van de Turken en andere toeristen. Dit was weliswaar een test-dagje, maar tijdens mijn volgende bezoek aan Turkije huur ik zeker een auto voor meerdere dagen. De vrijheid van culturele en ontspannende uitstapjes, waarbij je zelf bepaalt wanneer en voor hoe lang je iets bezoekt, bevalt mij prima!

Goed om te weten:

- De verkeerslichten laten zien hoe lang het licht nog groen of rood is- Veel tankstations zijn zeven dagen per week geopend, sommige zelfs 24 uur per dag

- Kleine dorpen en bezienswaardigheden worden niet altijd duidelijk aangegeven. Daarom is het  raadzaam een kaart en/of navigatiesysteem te gebruiken.

- Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Op de rijkssnelweg is de limiet 90 km/u. Radarcontrole is er vooral in tunnels.

- Aanrader is de route van Antalya naar Kemer langs de kustlijn. Hier kun je regelmatig de snelweg verlaten en direct het strand oprijden.

- In grote steden worden de driebaanswegen bij rotondes en verkeerslichten regelmatig gebruikt als vierbaanswegen

blog_map