logo_background
next previous

5x Culinair Istanbul

01_karakoy 

Harmke: 5x Culinair Istanbul 

Reisjournaliste Harmke Kraak ging mee op persreis naar Istanbul. Hieronder 5 culinaire tips: van Turkse koffie tot verse vis.

02_karakoy 

1. Koffiedrinken in Karaköy

De wijk Karaköy ligt aan de Bosporus, nabij de Galatabrug. Vanaf deze brug werpen vissers dagelijks hun hengels uit. We logeren in boetiekhotel The Haze (Necatibey Caddesi 38). Vooral de kleine straatjes rond dit hotel zijn een ontdekking! We stuiten er op de ene gezellige en hippe koffiebar na de andere. Zo strijken we neer bij café Press (Hoca Tahsin Sk. 15), een heel toepasselijk begin van onze persreis. Verderop in dit straatje zijn nog meer leuke bars, zoals Fil, dat ook boeken verkoopt. Nog een sfeervol adres is Karabatak (Kara Ali Kaptan Sok 7), waar het Weense koffiemerk Julius Meinl wordt geserveerd. Als we een hoek omslaan stuiten we op de schattige bakker Galata Simitçisi. Nóg meer koffieterrassen treffen we in winkelpassage Fransiz Iş Geçidi. We steken door naar de Kemankeş Caddesi, waar restaurant Maya (Kemankeş Caddesi 35) een van de topadressen is.

grand_bazar 

2. Lunchen bij restaurant Nar

Een geweldig lunchadres, niet ver van de Grand Bazaar, is Nar Lokanta (Nuruosmaniye Caddesi 41). Het zit op de vijfde verdieping van Armaggan, een moderne en luxueuze designwinkel. Aangezien het mooi weer is, nemen we plaats op het dakterras. Nar serveert traditionele Ottomaanse en Turkse gerechten met een moderne twist. Het restaurant zet zich in voor het behoud van het culinaire erfgoed van Turkije. Het brood dat we vooraf krijgen, dopen we in een mix van olie en granaatappel. Verrassend lekker! Ook het drankje van sinaasappel en granaatappel is heerlijk fris. Nar betekent letterlijk granaatappel, het aloude symbool van vruchtbaarheid. Als voorgerecht krijgen we su borek: bladerdeeg gevuld met kaas. Dan volgt islif kebab: kebab omhuld met aubergine. Bij de koffie komen zoetigheden als lokum (Turks fruit) en halva (een lekkernij van onder andere meel, boter en suiker). Heerlijk! 
 
 
 

baklava 

3. Streetfood rond het Taksim plein

Het Taksimplein vormt het hart van Istanbul. Hier spelen de belangrijkste politieke en sociale gebeurtenissen zich af. Een standbeeld van Atatürk siert het plein. Het bruist hier, mede dankzij de vele stalletjes met street food! We komen langs karretjes met maïskolven en gepofte kastanjes en proeven het befaamde broodje 'natte' hamburger bij vleeskraam Kizilkayalar. Erg smakelijk! Ook proberen we de baklava en het dikke Turkse ijs bij Mado (Kocatepe). We lopen door de ‘bierstraat’, een aaneenschakeling van bars en restaurants, en proeven er een specialiteit die de Turken graag bij een glas bier eten: mossel met rijst, geserveerd in de mosselschelp. De bedoeling is dat je met de andere schelphelft de inhoud in één keer in je mond schept. De hoofdstraat van Taksim is Istiklal Caddesi. Hier kijken we onze ogen uit bij het nostalgische snoepwinkeltje Haci Bekir (Istiklal Caddesi 83). In een smal zijstraatje zit koffiebar Mandabatmaz (Olivia Geçidi 1A). We nemen plaats op de lage krukjes buiten en genieten er van de echte Turkse koffie. Het drab laten we bezinken om er na afloop de toekomst in te lezen. Koffiedik kijken!

 

aziatisch 

4. De vismarkt van Kadiköy 

De wijk Kadiköy is in het Aziatische deel van Istanbul. Deze buurt is al net zo in trek bij de Turken uit het Europese deel. Er zijn gezellige winkelstraten rond een pleintje. Op de vismarkt, een straat met vele viskramen, ligt de verse waar royaal uitgestald. Makreel bijvoorbeeld, die veel wordt gevangen in de Bosporus. De vissenkoppen zijn opengesneden, zodat de rode binnenkant zichtbaar is: hoe roder hoe verser! In Kadiköy treffen we ook goede slagers, bakkers en specerijenzaken. De slagers verkopen zo’n beetje alle delen van schapen en koeien. Er bestaat in Turkije zelfs een soep die Head and Feet heet, deze wordt getrokken van de schapenkop en schapenpoten... Een beroemd adres voor Turkse pizza is Halil Lahmacun (Güneşli Bahçe Sk. 26). En Ciya (Güneşli Bahçe Sk. 43), met authentieke lokale keuken, geldt als één van de beste traditionele restaurants van Istanbul. Nog een goed adres is Tarihi (Historical) Bursa Iskender Restaurant(Rihtim Caddesi Ptt Yani). De Iskender-kebab wordt dik gesneden en geserveerd met brood, tomaat, groene peper, yoghurt en aubergine.

bosporus 

5. Dineren aan de Bosporus

Een van de mooiste locaties voor een diner is restaurant Feriye (Çirağan Caddesi 40, Ortaköy) aan de oever van de Bosporus. De keuken is Ottomaans. Dat betekent gerechten volgens eeuwenoud beproefd recept. Seizoensproducten genieten er de voorkeur. Het uitzicht is spectaculair: we kijken vanuit de serreachtige ruimte op de Ortaköy-moskee, de Bosporusbrug en de boten op het water. In de negentiende eeuw verhuisden de Ottomaanse sultans van het Topkapi-paleis naar de paleizen langs de Bosporus. Zo is de historie van Feriye begonnen. De menukaart biedt keus uit koude en warme voorgerechten, kip, vlees (lamskebab) en vis. De zeebaars is de vis van het seizoen. We drinken witte wijn erbij van een lokale druif. Maar eerst komt er een potpourri aan voorgerechten op tafel, waaronder zeekraal, artisjokharten, warme dolma en pastrami van gerookt rundvlees, zacht en kruidig van smaak.

Alle foto's copyright Harmke Kraak