logo_background
next previous

Izmir en de noordelijke Egeïsche regio

Izmir en de noordelijke Egeïsche regio liggend

De Europese geschiedenis begon hier, in de Egeïsche regio, het hart van de antieke Griekse beschaving. Historici, filosofen, kunstenaars, medici en koningen leefden hier. Er zijn te veel antieke steden om ze allemaal in een reis te bezoeken, maar bezoekers van de regio mogen de belangrijkste steden niet overslaan.

Een bezoek aan Efese, het commerciële centrum van de Oudheid, is een hoogtepunt van elke reis naar Turkije. De ruïnes bevatten onder andere de overblijfselen van een theater, een gymnasium, een agora, baden en de Bibliotheek van Celsus. Volgens de bijbel bracht Johannes de Maagd Maria naar Efese na de dood van Christus. Hier bracht zij haar laatste dagen door in het 'Meryemana Evi' huisje dat voor haar werd gebouwd op de Bülbüldağı (Koressos berg). Vandaag de dag is Efese een populair pelgrimsoord voor christenen en moslims.

Homerus heeft Troje onsterfelijk gemaakt met zijn verhalen over koning Priamos, Hector, Paris en de mooie Helena. Archeologische opgravingen hebben overblijfselen blootgelegd van negen verschillende nederzettingen, de ruïnes van een stadswal, woningen, een tempel en een theater. Het is een sensatie om op deze historische heuvel te staan waar mythe en geschiedenis in elkaar overgaan.

De lieflijke vissershaventjes, populaire vakantieoorden, overblijfselen uit de Oudheid, cultuur en mythologie maken van deze regio een veelzijdige vakantiebestemming. Zowel natuurliefhebbers, zonaanbidders en fotografen, als sportmensen, zeilers en archeologen beleven hier een geslaagde vakantie.