logo_background
next previous

Edirne-Selimiye Moskee

Edirne Selimiye moskee liggend

Edirne was bijna honderd jaar de hoofdstad van het Osmaanse rijk en in de 18e  eeuw zelfs een van de grootste steden van Europa. Op een groene vlakte, bezaaid met populieren nabij de plaats waar de rivieren Tunca en Meriç samenvloeien, verwelkomt deze elegante stad haar gasten op weg van of naar Istanbul. De stad is genoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus, die de stad herbouwd heeft.

De moskeeën, bruggen, bazaars, karavanserais en paleizen maken Edirne tot een waar openluchtmuseum. De Selimiye moskee is bepalend voor de hele stad. Gebouwd in opdracht van sultan Selim II (1566-1574), getuigt de moskee zowel van de hoogwaardige technologische mogelijkheden van die tijd als van de genialiteit van de Osmaanse meesterarchitect Sinan. Dit topstuk onder de Ottomaanse architectuur staat op de WereldErfgoedLijst van UNESCO.

Dirna is het startpunt van het Turkse deel van de Sultan's Trail. Deze internationale wandelroute is vernoemd naar de meest bekende sultan van het Ottomaanse Rijk; Süleyman de Grote en loopt van Wenen naar Istanbul. Zie ook de brochure Sultan's Trail