logo_background
next previous

Ankara

Ankara liggend

Ankara is de hoofdstad van Turkije en ligt in Centraal Anatolië. De stad telt 5,5 miljoen inwoners, waarvan 1 miljoen studenten en kenmerkt zich door haar interessante mix van oude gebouwen en moderne architectuur, omringd door de groene heuvelachtige steppe. Ook de vele parken die de stad rijk is, zijn typerend voor Ankara. Daarnaast is het de enige stad met een uitgebreid metronetwerk en vind je er maar liefst 16 universiteiten.

Een absolute must bij een bezoek aan deze stad is het museum voor moderne beschavingen, waar de belangrijkste opgravingen van o.a. Hattuşa en Çatalhöyük en Alacahöyük tentoon worden gesteld. Het museum is ondergebracht in een gerestaureerde bazaar die tussen 1464 en 1471 werd gebouwd onder Mehmet II en is in 1996 uitgeroepen tot ‘Europees museum van het jaar’. Ook het Atatürkmausoleum en het etnografisch museum zijn aanraders.

Ankara telt twee luchthavens, waarvan Ankara Esenboga de belangrijkste is. Vanuit Nederland is deze luchthaven bereikbaar via een overstap in Istanbul. Ankara is een belangrijk startpunt voor een bezoek aan UNESCO Werelderfgoederen Hattuşa en Cappadocië, Çorum, wintersportoord Kayseri en het Göreme Nationaal Park.