logo_background
next previous

Alanya

Alanya liggend

Alanya is de hoofdstad van de Turkse Rivièra en ligt aan de prachtige Middellandse Zee. Alanya heeft moderne hotels, talloze visrestaurants, cafés, clubs, bars en drie stranden met de ‘Blue Flag’ certificatie, het internationale milieukeurmerk voor schone stranden en zuiver zeewater. De cafés in en rond de haven, zijn populaire ontmoetingsplekken voor toeristen en locals. Op de gezellige promenade tussen de haven en het fraaie bloemenpark, vind je talloze boetieks met souvenirs, lederwaren, kledij, juwelen, handtassen en de vrolijk beschilderde kalebassen, die typisch zijn voor deze streek.

De geschiedenis van Alanya gaat terug tot 20.000 voor Christus. De stad was deel van alle belangrijke beschavingen in dit werelddeel, waaronder de Hettieten en de Ottomanen. Het kasteel van Alanya, gebouwd op de ruïnes van oude Romeinse en Byzantijnse vestingen, is een openluchtmuseum met moskeeën, een karavanserai (overnachtingsplek voor karavanen) en een overdekte markt. De stad beleefde haar gouden eeuw onder de Seldjoeken (1.221-1.293 na Christus). Alanya was toen een belangrijke handels- en havenstad. De citadels, stadsmuren en de mooiste burcht van Turkije, de Kızıl Kule (Rode Toren), stammen uit deze periode.

De omgeving van Alanya is minstens zo spectaculair. Hoge bergen, stille baaien, oude opgravingen en leuke dorpen waar je vriendelijke mensen ontmoet. Aanbevolen uitstapjes zijn de karavanserai van Alara han (13e eeuw), gelegen op de oevers van de Alara rivier, de Fosforlu grot met haar lichtgevende rotsen en de zonovergoten stranden. De Dim Çayı vallei, op 15 km ten westen van Alanya, is een aanrader voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.