logo_background
next previous

Watersport & Windsurfen

Alaçatı liggend

Langs de hele kust van Turkije zijn tal van watersportmogelijkheden waaronder zeilen, surfen en kayakken. In de meeste badplaatsen bestaat de mogelijk om een boot of materiaal te huren. Çesme en Bitez zijn populair bij de windsurfers en Marmaris, Fethiye, Kaş en Antalya zijn de belangrijkste bestemmingen voor duikers.

De hele kuststrook is een geliefde zeilbestemming. Behalve grotere jachthavens als Bodrum en Marmaris, zijn er tientallen aanlegsteigers bij kleine vissershaventjes en dorpjes. Op deze idyllische plekjes kun je altijd aanmeren voor de nacht, een diner of lunch. Hier lijkt de tijd stil te hebben en is altijd wel een restaurant met terras te vinden. Kortom, dé plek om de ‘catch of the day’ te proeven.

Surfen

De Egeïsche kusten van Turkije behoren tot de beste surflocaties in de Middellandse Zee. De baaien rondom de schiereilanden Çesme-Alaçatı, Izmir-Teos, Bodrum-Bitez en Datça hebben ideale windcondities voor (wind)surfen en kiteboarden. Ook de overige faciliteiten zijn uitstekend, zo beschikken de bestemmingen over goede hotels en ander soorteigen accommodatie en zijn er tal van surfscholen voor de actieve vakantiegangers.

De baai van Alaçatı heeft een ondiepe deel van 500 meter vanaf de kust, een ideale plek voor beginners die hun techniek willen verbeteren, maar ook voor speed surfing en freestyle. Het water is er warm en de wind waait het grootste gedeelte van de dag.

In Bodrum-Bitez begint in de ochtend de wind zachtjes, geschikt voor de beginners. Later op de dag trekt de wind veelal aan tot stevige wind voor de geoefende surfers. Van mei tot en met oktober zijn de lucht- en watertemperaturen ideaal.

In de baai van Teos bij Izmir waait er tijdens de zomermaanden een noordwesten een strakke wind met windkracht 5/6. Rond het middaguur gaat de wind wat liggen, maar komt in de middag weer op gang.