logo_background
next previous

Duiken

Duiken liggend

De warme kusten van Turkije bieden een verscheidenheid aan onderwater attracties voor duikliefhebbers. De onderwaterwereld van Turkije herbergt culturele en historische schatten, waaronder scheepswakken en oorlogsvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast kunt u de onderwater ruïnes van de Lycische beschaving verkennen en graftombes van het antiek stadje Antiphello aanscohwen. Bijzonder zijn ook de zogenaamde ‘cold caves’, grotten waar koud water door.

Vrijwel alle badplaatsen langs de kust bieden duikfaciliteiten, inclusief professionele duikscholen waar PADI-cursussen worden aangeboden voor alle niveaus. De scholen organiseren tevens ‘fun-dives’ en excursies met rifduiken, muurduiken, grotduiken en wrakduiken.

 

Populaire duikbestemmingen

Het aantal duikmogelijkheden is zeer omvangrijk. Enkele geliefde duikbestemmingen voor zowel kant- als bootduiken op een rij:

Turkse Rivièra

Kristalheldere water, imposante rotsen in de azuurblauwe zee en mooie stranden. De Turkse Rivièra heeft het allemaal. Wilt u leren duiken of een PADI cursus volgen, dan is de Turkse Rivièra misschien wel de beste plek om uw duikbrevet te halen. Met verschillende koraalriffen die met kantduiken toegankelijk zijn prachtige inhammen herbergen vol met octopussen, inktvissen en zeebaarzen, is er genoeg te zien. De gevorderde duiker vindt uitdaging in de kleine grotten en schitterende diepe kloven, waarbij u langs steile wanden vol met koralen en anemonen komt. Enkele bekende grotten zijn ‘Pirate Cave’, geschikt voor zowel beginnende als meer ervaren duikers en ‘Lovers Cave’, op ongeveer een half uur van de haven van Alanya (10 – 35 meter diepte) en een grote variëteit aan fauna. Ook Oost- en West-Dilvarda staan bekend als schitterende duikgebieden.

Kaş

Kaş is één van de schoonste duikplekken ter wereld en staat in de top-50 van beste duiklocaties ter wereld. Onder water heb je zo’n 25 meter zicht en de watertemperatuur is tijdens een groot deel van het jaar zeer aangenaam. Het landschap onder water is net zo afwisselend als aan land. Tijdens het duiken aanschouw je steile rotspartijen met diepe kloven en een rijke flora en fauna. Ook liggen er gezonken scheepswrakken en zelfs een Italiaans vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij de verschillende gecertificeerde duikscholen kunt u materiaal huren en PADI cursussen volgen.

Bodrum

De meeste duiken in Bodrum worden gemaakt rond de twee koraalriffen van ‘Big Reef’ en bij het wrak van het 37 meter lange marineschip TCG Pinar I. Het rif begint op een diepte van 4 meter en loopt af naar ruim 40 meter. Dit maakt deze koraalriffen toegankelijk voor zowel beginnende als meer ervaren duikers. Op ongeveer 40 minuten varen van Bodrum ligt Black Island, ook wel ‘Karada’ genoemd. Hier kunt u een avontuurlijke duik maken in grotten, kloven en langs steile wanden. Naast veel en kleurig koraal worden hier ook vaak octopussen gespot.

Lycische kust

Net als de rest van Turkije beschikt Fethiye, gelegen aan de Lycische kust, over kristalhelder water. Een zicht van 40 meter is hier dan ook zeker niet uitzondering. De rotsachtige uitlopers zorgen voor mooie duiken langs steile wanden, kleine grotten en inhammen en prachtige koraalriffen. Ook kun je zeeschildpadden en grote zeebaarzen tegenkomen. De meest populaire duikspots zijn ‘Aladdin’s Cave’ met schitterende schouwspellen van licht in diepe kloven, ‘Mexican Hat’, een prachtige duik voor gevorderde duikers op 18 – 30 meter , ‘Three Tunnels’ en de steile wanden van ‘Balaban Island’.

Istanbul

Istanbul is met 12,5 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije en ligt aan het zeekanaal tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. De bovenwaterwereld van deze fascinerende stad is absoluut een bezoek waard, maar ook voor een duikvakantie kunt u hier terecht. Ga vooral bij Babek duiken, gelegen net voor de kust van Saros Bay. Hier vindt u mooie koraalformaties en toegankelijke grotten en inhammen. Ook liggen er enkele wrakken voor de kust van Istanbul waaronder de HMS Ocean, een slagschip uit de Eerste Wereldoorlog op ongeveer 20 meter diepte en de HMS Triumph, eveneens uit de Eerste Wereldoorlog. 

Egeïsche kust

De baai van Kusadasi is door vulkaanuitbarstingen ontstaan. Dit is terug te zien in de grote hoeveelheid scheuren en kloven in de rotsen. In Kusadasi kunt u er voor kiezen om vanaf de kant te duiken of eerst een stukje uit de kust te varen per boot. Een absolute aanrader is het ‘Barabaros Reef’ op ongeveer 1 kilometer uit de kust. Dit rif is zeer omvangrijk en daardoor een geliefde duikstek. Het koraalrif is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde duikers en loopt van 6 tot ongeveer 40 meter diepte. Veel koraal, barracuda’s, murenes en andere vissoorten huizen in en rond dit prachtige rif. Voor de vergevorderde duikers is er ook nog het ‘Adabanko Reef’.

Zie voor meer informatie over duiken en duikscholen in Turkije de website van de Turkish Underwater Sports Federation.